GAS U CRNOM MORU ZA CEO SVET: Turska objavila da su rezerve energenta dovoljne za sledećih 45 godina

Tanjug

07. 05. 2022. u 21:07

ENERGETSKE rezerve u Crnom moru dovoljne su da pokriju svetsku potražnju za prirodnim gasom za 45 godina, izjavio je danas zamenik šefa turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), bivši premijer Binali Jildirim.

ГАС У ЦРНОМ МОРУ ЗА ЦЕО СВЕТ: Турска објавила да су резерве енергента довољне за следећих 45 година

Foto: Free Images Pixabay

- Rezerve prirodnog gasa u Crnom moru procenjuju se na 540 milijardi kubnih metara. Ovo je samo početak, biće i nastavka. Crno more je u stanju da pokrije svetske potrebe za gasom za 45 godina, rekao je Jildirim, prenosi turski portal Soczu.

Turske vlasti su 2020. godine objavile da su otkrivene velike rezerve gasa u Crnom moru.

Zalihe najvećeg nalazišta Sakarija su tada premašile 400 milijardi kubnih metara, prenosi TASS.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, u intervjuu za majski magazin Kriter, rekao je da je planirano da ovo polje počne sa radom početkom 2023. godine i da se dnevna proizvodnje gasa poveća na 40 miliona kubnih metara.

- Nameravamo da počnemo sa proizvodnjom gasa, najverovatnije u prvom kvartalu sledeće godine. U početnoj fazi proizvodnja gasa dnevno biće 10 miliona kubnih metara, u roku od tri do četiri godine planiramo da povećamo obim na 40 miliona kubnih metara po dana, odnosno, godišnji obim proizvodnje gasa će takođe rasti, rekao je ministar.

 

BONUS VIDEO: LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije