UKRAJINSKA VOJSKA POSTALA JE PEŠADIJA PENTAGONA: Rat je postao strateška bitka između američkih i ruskih generala

M.Đorđević

07. 05. 2022. u 19:24

Pentagon daje Kijevu obaveštajne podatke koji pomažu u napadima na ruske snage, prvi put od Hladnog rata. Ispostavlja se da Amerikanci, zapravo, već učestvuju u bitkama protiv Rusije, doduše posredno, a ruski gubici su delom i na njihovoj savesti, piše ruski portal Vzgljad i postavlja pitanje da li se samo pojavljivanje na bojnom polju kopnenih snaga SAD smatra direktnim učešćem u ratu.

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ПОСТАЛА ЈЕ ПЕШАДИЈА ПЕНТАГОНА: Рат је постао стратешка битка између америчких и руских генерала

Foto Shutterstock

Vašington je Kijevu dostavio obaveštajne podatke koji su doveli do smrti visokih ruskih oficira, objavio je u četvrtak Njujork tajms, pozivajući se na američke najviše zvaničnike.  Izvori lista su odbili da navedu tačan broj ruskih komandanata ubijenih na ovaj način.

Krajem aprila se saznalo za odluku administracije Džoa Bajdena da ukine neka ograničenja za prenos obaveštajnih podataka Ukrajini.

„Naša vojska je dobro svesna da SAD, Velika Britanija, NATO u celini neprestano prenose obaveštajne podatke i druge parametre ukrajinskim oružanim snagama“, rekao je ovom prilikom sekretar za štampu predsednika Putina Dmitrij Peskov.

Međutim, zvanični Vašington je požurio da se odrekne tvrdnji Njujork tajmsa. Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson nazvala je „neodgovornim“ izveštaje da Vašington pomaže u ubijanju ruskih oficira, ali činjenicu da Pentagon ukrajinskom Generalštabu daje obaveštajne podatke za borbe u Donbasu ranije je pomenuo i sekretar odbrane Lojd Ostin.

Foto Shutterstock

Ubrzo nakon Votsona i portparol Pentagona Džon Kirbi je izneo slične „demantije“. Prema njegovim rečima, SAD ne dostavljaju Kijevu obaveštajne informacije o tome gde se nalaze ruski visoki oficiri na bojnom polju.

„Ne pružamo obaveštajne informacije o lokaciji visokih vojnih vođa na bojnom polju i ne učestvujemo u izradi odluka o izboru ciljeva za udare ukrajinskih oružanih snaga. Ukrajina kombinuje informacije koje mi, kao i drugi partneri, prenosimo sa informacijama koje oni sami prikupljaju na bojnom polju. A onda sami donose odluke i preduzimaju sopstvene akcije“, rekao je portparol Pentagona.

„Proksi bitke“ u stilu hladnog rata

Ruski vojni stručnjaci smatraju da se, čak i ako su podaci Pentagona izazvali pogibiju ruskih vojnika i komandanata, to ipak ne može smatrati ulaskom SAD u sukob. 

- Razmena informacija nije direktno vojno učešće. Takvim se ne može nazvati čak ni isporuka oružja Ukrajini. Naravno, pomoć američke strane ometa rusku vojsku, ali ovo je samo indirektno učešće Vašingtona u neprijateljstvima. Protiv Rusije se vodi posrednički rat, rekao je bivši načelnik Odeljenja za međunarodne ugovore Ministarstva odbrane, rezervni general-potpukovnik Jevgenij Bužinski. 

Prema generalovim rečima, direktno učešće SAD u bitkama protiv Rusije bio bi prelazak ukrajinske granice od strane američke vojske i direktan okršaj sa Oružanim snagama Rusije.

- Sami američki političari pokušavaju u svakoj prilici da povuku granicu između direktne intervencije i pomoći Ukrajini koju sada pružaju, kaže Malek Dudakov, amerikanista.

– Na primer, ističu da Ukrajina prima obaveštajne podatke samo od komercijalnih satelita, a ne od satelita Pentagona. Pored toga, oni ističu da ne dele sa Kijevom sve informacije koje imaju američki obaveštajci, kaže Dudakov.

On je uveren da je Pentagon već umešan u ovu, doduše hibridnu konfrontaciju, što znači da su i oni krivi za gubitke ruske vojske. 

- Da, Vašington ne šalje redovne trupe u Ukrajinu, on koristi svoje vojne instruktore u polu-zvaničnom režimu. Međutim, Amerikanci su direktno zaduženi za ukrajinsku stranu, pa se njihovo učešće već može tumačiti kao direktno, smatra ovaj analitičar.

Foto: Tanjug/AP

Zamenik direktora Instituta za SAD i Kanadu, general-major Pavel Zolotarev podseća da su Moskva i Vašington već bili u međusobnom ratu u drugoj polovini 20. veka, na vrhuncu Hladnog rata. Međutim, u to vreme bilo je mnogo teže razumeti situaciju na prvim linijama fronta, sedeći u prestonici SSSR-a ili SAD, pošto još nije bilo satelitskih snimaka, objašnjava stručnjak.

- CIA je u tim periodima pratila vojno-političku aktivnost Sovjetskog Saveza u regionima koje su SAD smatrale svojim sferama uticaja. Ali tada američka obaveštajna služba nije imala takva tehnička sredstva kao sada“, kaže Zolotarev.

– Danas u svemiru u geostacionarnoj orbiti vidimo stalne konstelacije američkih satelita. Pored toga, šef Space X, Ilon Mask, obezbeđuje vladi svoje satelite. Vidimo da su SAD pružile Ukrajini mogućnost da besplatno koristi neke od ovih tehničkih mogućnosti, rekao je ovaj ekspert.

Kako je u četvrtak preneo portal Avia.Pro , ukrajinska vojska koristi globalni satelitski sistem Star Link Ilona Maska da bi odredila tačne koordinate razmeštanja ruskih trupa, ciljanih projektila i kontrolisala ukrajinske bespilotne letelice. O tome svedoče snimci na mreži na kojima se američki plaćenik zahvaljuje milijarderu na ustupljenoj opremi.

Kako je agencija FAN pisala početkom aprila, američka obaveštajna zajednica kupuje podatke satelitske obaveštajne službe o Ukrajini od kompanija Maxar, Planet i BlackSky. Šef američkog vazduhoplovstva Frenk Kendal, inženjer po obrazovanju, tada je rekao da uspeh komercijalnih izviđačkih satelita navodi Pentagon na razmišljanje o njihovoj integraciji u jedinstveno informaciono polje američke obaveštajne zajednice i privlačenju privatnih kompanija u okviru eksternog angažovanja. Štaviše, ova ideja je zasnovana na iskustvu koje je američka strana stekla u radu konkretno sa Ukrajinom.

Moć svih, a ne samo američke satelitske obaveštajne službe sada je upotrebljena za pomoć Kijevu, kažu stručnjaci. 

- Amerikanci vide kretanje svakog tenka, svakog oklopnog vozila, svake naše kolone, ističe vojni posmatrač pukovnik Viktor Baranec.

- Za njih radi nekoliko vrsta obaveštajnih službi a podaci idu u Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

- Operacija se pretvara u intelektualnu bitku između ruskih i američkih generala, rekao je Baranec.

Foto AP

-Ova bitka je bitka stratega, ko će koga nadigrati. Ne samo na nivou načelnika štaba ili komandanta brigade. Komandanti bataljona već dobijaju podatke onlajn. Možemo reći da je ukrajinska vojska postala operativna jedinica pod okriljem Pentagona. Ukrajinci su samo izvođači, kaže Baranec.

Vojni ekspert Aleksij Leonkov slaže se da SAD pružaju Ukrajini potpunu pomoć u obavljanju bilo koje vrste izviđanja i praćenja, određivanja ciljeva i štabnog rada. Dakle, ako bi bio postavljen zadatak da se Oružane snage Ukrajine obezglave, onda bi bio potreban udar po ciljevima negde u Evropi, i to taktičkim nuklearnim oružjem, smatra on.

- Danas za Ukrajinu radi cela izviđačka svemirska konstelacija američkih satelita, kao i sateliti za daljinsko istraživanje Zemlje. Ažuriranje operativno-strateških informacija je na 15-20 minuta. Podaci se prenose na kontrolne tačke direktno jedinicama Oružanih snaga Ukrajine. Tamo se izdaju naređenja na terenu, određuju zadaci operacija. Dakle, u Ukrajini nema klasičnog velikog štaba sa komunikacionim centrima i drugim atributima. Sve je raspršeno. Takav sistem prenosa i kontrole informacija omogućava ukrajinskim jedinicama da dugo vremena zadrže borbenu sposobnost, objasnio je Leonkov. 

BONUS VIDEO: UNIŠTENO 112 UKRAJINSKIH VOJNIH OBJEKATA: Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...