RAT U UKRAJINI: Teške borbe u Donjecku i Lugansku, Kijev demantuje; VSU izgubile 44.000 vojnika i oficira (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 04. 2022. u 07:45 >> 00:58

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 61. dan. U Kijev su doputovali američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin. Aleksej Arestovič, savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog predložio je da se održi specijalna runda pregovora sa Rusijom o sudbini boraca koji su zarobljeni u Mariupolju.

РАТ У УКРАЈИНИ: Тешке борбе у Доњецку и Луганску, Кијев демантује; ВСУ изгубиле 44.000 војника и официра (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Trupe DNR u Marijupolju zaplenile arhivu OEBS

Trupe DNR zaplenile arhivu OEBS-a - dokumenti sadrže informacije o ukrajinskim ratnim zločinima od 2014.

Velika Britanija zabranila izvoz špijunske opreme u Rusiju

Velika Britanija zabranila je izvoz u Rusiju elektronske opreme koja bi se mogla koristiti za presretanje komunikacija i špijuniranje Ukrajinaca, saopštilo je Ministarstvo za međunarodnu trgovinu.

TEŠKE BORBE U LUGANSKU I DONjECKU

Ukrajinski zvaničnici i rusko Ministarstvo odbrane izvestili su danas o još jednom danu teških borbi u istočnom ukrajinskom regionu Lugansk.

Lavrov: Realan rizik od nuklearnog rata

Rizik od nuklearnog rata je sada veoma značajan, ovu opasnost ne treba potcenjivati, ali ima mnogo onih koji su spremni da veštački naduvaju ovu pretnju, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi RIA Novosti.

On je podsetio da su u januaru zemlje „nuklearne petorke” ponovo potvrdile tezu o neprihvatljivosti nuklearnog rata.

„Ovo je naš principijelan stav. Od toga polazimo. I to mi se jako ne bi svidelo sada, kada, kao što ste rekli, misleći na uvažene politikologe, kada su rizici zaista veoma, veoma značajni, ne bih voleo. ovi rizici da se veštački naduvaju, a ima ih mnogo koji to žele. Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti", rekao je ministar u itervjuu na Prvom kanalu.

Foto: Printskrin

Premijer Moravjecki potvrdio slanje teškog naoružanja

Poljska je poslala tenkove u Ukrajinu, rekao je danas premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje da li je Poljska poslala ili će poslati tenkove Ukrajini, ali nije objavio druge detalje, uključujući broj poslatih tenkova.

"Neću o tome danas. Razgovaraćemo o tome kada bude vreme. Iz bezbednosnih razloga - pre svega, naših suseda Ukrajinaca, prijatelja - nećemo o tome", objasnio je šef poljske vlade.

Ben Volas poručio Putinu da ne zaboravi da je NATO nuklearni savez

NATO je nuklearna alijansa, pošto zemlje u njegovom sastavu imaju odgovarajuće naoružanje. Istovremeno, Velika Britanija je spremna da to iskoristi ako bude potrebno, rekao je ministar odbrane Ben Volas.

London će to iskoristiti ako bude potrebno da zaštiti zemlju i Alijansu, rekao je Volas.  Prema njegovim rečima, to je glavni faktor odvraćanja Rusije i Moskva to treba da ima na umu.

„Neke od naših projektila su sada pod vodom i naše hrabro osoblje Kraljevske mornarice spremno je da upotrebi nuklearno oružje ako mora da brani ovu Kraljevinu i NATO. Izuzetno je važno da on (Vladimir Putin) ne zaboravi ovo“, rekao je Volas

Konašenkov objavio - Paralisan železnički saobraćaj u Ukrajini

Oružane snage Rusije su visokopreciznim oružjem velikog dometa uništile su šest vučnih trafostanica u području železničkih stanica kroz koje prolaze isporuke strane vojne tehnike, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

- Visokopreciznim oružjem velikog dometa uništeno je šest vučnih trafostanica u području železničkih stanica Krasno, Zdolbunov, Žmerinka, Berrdičev, Kovelj i Korostenj preko kojih se vrše isporuke stranog naoružanja i vojne tehnike ukrajinskih snaga u Donbasu - izjavio je on.

Peskov: Razgovor Putina i Erdogana sutra

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti planove lidera Ruske Federacije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana da sutra razgovaraju telefonom.

- Da, postoje takvi planovi - rekao je Peskov za rusku agenciju.

Foto: AP

Kličko najavio demontažu statue prijateljstva

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je danas da će ogromna bronzana statua koja slavi prijateljstvo Ukrajine i Rusije biti demontirana sutra.

Statua koja prikazuje dva radnika stoji u blizini reke Dnjepar od 1982. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Druga skulptura će biti pokrivena, a čuveni Luk prijateljstva biće preimenovan i ponovo osvetljen u bojama ukrajinske zastave.

Poljanski: Rusija ne veruje da je sada moguć prekid vatre

Rusija u ovom trenutku ne veruje da je prekid vatre u Ukrajini u ovom trenutku moguć jer Kijev ne koristi humanitarne koridore, rekao je danas medijima prvi zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski.

On je ocenio da bi jedina prednost prekida vatre bila "prilika da se ukrajinske snage regrupišu i organizuju više provokacija poput Buče", preneo je TAS S.

"Postojao je poziv na prekid vatre. Otvorili smo humanitarne koridore, koje Ukrajina ne koristi. Ne vidim razloge za prekid vatre", dodao je Poljanski.

Zaharova: Militatnta rusofobija Zagreba

Hrvatska je uskratila Moskvi humanitarni let za evakuaciju grupe zaposlenih u ambasadi Rusije u Hrvatskoj sa njihovim porodicama, uključujući malu decu, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je upozorila da "nehuman, podrugljiv odnos" prema ruskim građanima neće ostati bez dostojnog odgovora.

Bridžit Brink ambasadorka SAD u Ukrajini

Džozef Bajden imenovao je iskusnog diplomatu Bridžit Brink za novu ambasadorku SAD u Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća.

Brinkova je imenovana na ovu ključnu poziciju koja je bila upražnjena skoro tri godine u vreme kada Vašington pojačava svoju podršku Ukrajini kako bi se izborila protiv ruske invazije.

Grupa "Nacionalsocijalizam-Bela moć" pripremala atentat   

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije objavila je snimak sa snimkom privođenja neonacista koji su po nalogu SBU planirali ubistvo novinara Vladimira Solovjova, prenosi RIA Novosti.

Na snimku, koji traje više od 7 minuta, vidi se hapšenje neonacista po stanovima, a govori se i o pripremi zločina.

Putin: Ruska privreda se stabilizuje

Ruska ekonomija se stabilizovala, inflacija je usporena, cene se vraćaju na raniji nivo, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin smatra važnim držati pod kontrolom situaciju sa ponudom i potražnjom. Ne sme se dozvoliti disbalans.

Solovjov: Zelenski direktno povezan s planiranjem mog ubistva

Voditelj Ruske državne radio-televizije Vladimir Solovjov izjavio je, komentarišući informacije o tome da su ukrajinski nacionalisti planirali da ga ubiju, da je taj plan direktno povezan s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Ranije je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila da su uhapšeni neonacisti koji su po nalogu Kijeva planirali da ubiju Solovjova.

Ukrajinski gubici

U šumi između Suhe Kamenke i Dolgenkija (južno od Izjuma), naši specijalci su uništili grupu boraca APU. Jedan je pronašao telefon i našao album sa slikama.

 

Kličko uklanja spomenik prijateljstva Rusije i Ukrajine

U Kijevu će ove nedelje biti srušene skulpture radnika sa spomenika prijateljstva Rusije i Ukrajine - gradonačelnik Kličko.

 

Pripreme Kijeva za rusku ofanzivu

Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema se za rusku ofanzivu na istoku Ukrajine

U vezi sa predstojećim napadom na položaje ukrajinskih jedinica, akutnim nedostatkom ljudstva i slabom motivacijom vojnog osoblja za jačanje grupacije trupa u Donbasu i Dnjepropetrovskoj oblasti, spremaju se da prebace:

*101 brigada (Užgorod);
*102 brigada (Ivano-Frankivsk);
*103 brigada (Rivne).

 

Planirali atentat na rukovodstvo MIA Rosija

Neonacisti koji su uhapšeni u Moskvi planirali su, pored poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjova, ubistva generalnog direktora MIA Rosija sevodnja Dmitrija Kiseljova, glavne urednice RT-a Margarite Simonjan i drugih, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije, koja je objavila video-snimak sa svedočenjima uhapšenih.

Oboren Su-34 nad Harkovom?

Na društvenim mrežama pojavio se snimak obaranja aviona Su-34. Kako pišu mediji pilot se katalputirao.

Ponovo ukrajinci granatirali Donjeck

U 16.16 po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici su ispalili pet granata kalibra 122 mm na Petrovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

- Zabeležena je vatra oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 16:16 – selo Krasnogorovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je 5 granata kalibra 122 mm, rekao je predstavnik. Kancelarija je saopštila na Telegram kanalu.

Kijev demantuje: Potisnute ruske snage koje napadaju istok zemlje

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da Rusija nastavlja da napada istok Ukrajine, dodajući da su ruske snage potisnute.

Portparol Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je da su ruske snage pokušale da probiju odbranu gradova, uključujući Rubižnu, Popasnu, Severodonjeck, Marinku i Avdijevku, prenosi Rojters.

Dodao je da su ruske snage pokušale da napreduju od grada Izjuma ka Barvinkovu i Slavjansku.

Foto Tanjug/AP

Probijen front kod Izjuma

Ruska ofanziva se nastavlja, a ukrajinske snage pripremaju kontra udare. Pregled dešavanja na frontu u Ukrajini dali su analitičari projekta wargonzo.

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u 13.55 po moskovskom vremenu granatirale su Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 13 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra oružanih formacije Ukrajine u pravcu: 13.55 – naselje Šumi – naselje Gorlovka (selo Rudnik Gagarina): 13 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu.

 

Raketirane Jasinovataja i Makejevka

Ukrajinske trupe pucale su na grad Jasinovata iz sistema „Grad“, ispalivši pet raketa, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Predstavništvo je dodalo da je takođe granatirana Makejevka, na koju je ispaljeno pet raketa iz sistema BM-21 „Grad“.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Nova isporuka američkog naoružanja

SAD pripremaju Stinger, Javelin i drugo oružje za isporuku Ukrajini u aprilu, saopštio je Pentagon.


-Piloti američkih vazduhoplovnih snaga pripremaju tovar municije, protivvazdušnih sistema Stinger, protivtenkovskih raketnih sistema Javelin i druge opreme koju planiraju da pošalju u Ukrajinu iz vazdušne baze Dover do kraja aprila 2022.

 

Obuka Ukrajinaca u Poljskoj

Od 20. aprila na teritoriji Poljske se organizuje obuka ukrajinskih specijalista za rad sa terenskim vučnim haubicama 155 mm M777 britanske proizvodnje.

Nakon završetka ubrzanih kurseva, planirano je slanje vojnog osoblja sa opremom u selo Stariči u Lavovskoj oblasti, gde su raspoređena 184. centar za obuku i pripremu mobilisanih građana.

Kirilenko: U granatiranju Donjecka poginulo pet osoba

Pet osoba, uključujući dvoje dece, poginulo je juče tokom ruskog granatiranja Donjecka (Harkovska oblast), potvrdio je danas ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

U međuvremenu, još troje ljudi je poginulo u oblasti Harkova, a 14 je povređeno od posledica neprekidnog granatiranja tokom celog jučerašnjeg dana, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako je rekao Kirilenko, među poginulima je dvoje dece od pet i 14 godina.

 

Rubežno je oslobođeno, Ukrajinci napustili položaje

Trupe Rusije i LNR pobedile neprijatelja u Rubižnu, Oružane snage Ukrajine imaju velike gubitke - Kadirov.

Specijalci Ahmat, zajedno sa izviđačkim jedinicama 2. armijskog korpusa LNR, napali su poslednje položaje Ukrajinaca u gradu, nanevši im ogromne gubitke. Poslednja grupa nacista napustila je svoje utvrđene položaje i žurno napustila liniju operacija. Sada jedinice Armije Rusije i LNR raščišćavaju podrumske i stambene prostore zgrada grada Rubižnoje, dovršavajući ostatke Bandere.

 

Uz ovu pesmu udarni bataljon Somalija otišao iz Mariupolja

proslavljeni jurišni bataljon Donjecke narodne republike "Somalija" napustio je Mariupolj i uputio se na drugo vojište. Njihov odlazak poslušajte uz ovu pesmu - "Oproštaj Slovenke".

Rusi spremaju napad na Zaporožje

-Vojska Ruske Federacije je prikupila veliki broj tehnike i ljudstva na deonici Bolšaja Novoselka – Novodarovka – Malinovka i priprema se za ofanzivu ka Zaporožju, rekao je predsednik regionalne državne administracije.

Volodin: Da Rusija vodi „rat“ u Ukrajini, on bi odavno bio završen

Da Rusija vodi rat punih razmera u Ukrajini, on bi odavno bio završen. Ono što se tamo događa je vojna operacija – ruski vojnici i oficiri oslobađaju građane, žrtvujući svoje živote, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Ukrajina: Zatvoreno nekoliko plovnih puteva ka Dunavu

Ukrajinska pogranična straža je zatvorila prošle nedelje nekoliko plovnih puteva ka ušću reke Dunav zbog plutajućih mina u Crnom moru, izjavio je dasnas jedan analitičar agencije za istraživanja i konslating u sferi agro biznisa APK-Inform.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 13.10 granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši četiri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

- Zabeležena je vatra oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 13.10 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): četiri granate kalibra 152 mm. otpušteni, saopštilo je predstavništvo Telegram-kanalu.

Foto: EPA

Propao ukrajinski proboj u oblast Harkova

Kolona oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine uništili su borci Nacionalne garde prilikom pokušaja proboja u oblast Harkova.

U Lavov je stigla serija detektora dronova Volfpak 210

Volfpak 210 (Wolfpack 210) WP210 je RF detektor dronova od 360 stepeni koji je u stanju da pruži informacije o aktivnostima UAV-a tražeći kontrolne signale. Može se ugraditi i na vozilo i za kontrolu vazdušne situacije na važnim stacionarnim objektima. Verovatno je danska vlada predala seriju WP210 kao vojnu pomoć Ukrajini.

 

Cilj Pentagona - slabljenje Rusije

Vašington bi želeo da vidi Rusiju oslabljenu do mere da više ne može da izvede ono što je izvela napadom na Ukrajinu, poručio je šef Pentagona Lojd Ostin nakon posete Kijevu.

-Želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mere da više ne može da uradi ono što je uradila invazijom na Ukrajinu. Želimo da vidimo međunarodnu zajednicu ujedinjeniju, posebno NATO, rekao je Ostin novinarima u Poljskoj na brifingu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Foto Tanjug/AP

Razoružana policija u Kupjansku

Specijalne snage kombinovanog puka Ministarstva unutrašnjih poslova LNR sprovode aktivnosti na oduzimanju oružja ukrajinskim policajcima u Kupjansku.

Zahvaljujući pregovorima, neki od ukrajinskih policajaca dobrovoljno su predali oružje, a neki od njih spremni su da se vrate u službu, ali pod novom, denacifikovanom upravom.

 

Otvoren humanitarni koridor iz Azovstalja

MO Rusije saopštilo je da Oružane snage Rusije i Narodna milicija DNR jednostrano obustavljaju sve vojne operacije u blizini fabrike "Azovstalj" od 14 časova po moskovskom vremenu, danas 25. aprila.

 

U borbama sa snagama DNR stradala 52 ukrajinska vojnika

Vojska DRN je u protekla 24 sata likvidirala pedeset dvojicu ukrajinskih nacionalista, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Foto EPA

Ukrajina neće uklanjati tačku iz Ustava o stupanju u NATO

Predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk izjavio je da Ukrajina neće menjati u svom ustavu postoječe tačke o nameri te zemlje da stupi u NATO.

 

Kasetnom municijom po civilima

Ukrajinci su granatiralai Makejevku. Naselje je pogođeno kasetnom municijom, ima mrtvih i ranjenih.

 

Granatirana Gorlovka

Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine pogodila školu, fudbalsko igralište i sportsko igralište u Gorlovki, a danas roditelji učenika lete sa odgovorom - piše gradonačelnik grada Ivan Prihodko.

 

Jedinice koje su pretrpele gubitke

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je nove podatke o velikim gubicima Nacionalne garde Ukrajine dobijene iz ukrajinskih dokumenata.

Gubici među vojnim licima Nacionalne garde Ukrajine (v/č 3030, 3047, 3082, 3056, 3039, 3026, 3012, 3058, 3051, 4114, 1241, 3008, 3059, 3036, 3070, 3077, 3078, 3042, 3024, 3022, 2269, 2260, 2276, 3014, 3041, 3061, Nacionalna akademija NSU, GU NSU) - od 29. marta 2022.

U Azovstalju je oko 400 stranih plaćenika, novi pokušaji proboja


Denis Pušilin lider DNR nije isključio mogućnost novih pokušaja nacista da se probiju sa teritorije fabrike, ali ima dovoljno snaga i sredstava da se to zaustavi.

Pušilin je dodao da su ukrajinske snage bezbednosti koristile podatke sa kamera misije OEBS-a za udar na teritoriju DNR

 

Donjeck granatiran 30 puta

Ukrajinski vojnici su u protekla 24 časa 30 puta otvorili vatru na teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 255 projektila

Tri civila su ranjena, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Blinken u Kijevu: Rusija nije uspela u Ukrajini

Nakon današnjeg gotovo tročasovnog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Ostina Lojda sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu, Blinken je ocenio da Rusija "nije uspela u Ukrajini, ali Ukrajina uspeva" u ratu sa Rusijom.

Nakon posete Poljskoj, Blinken i Ostin su vozom doputovali u Kijev gde su razgovarali sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom i drugim ukrajinskim zvaničnicima, prenosi Rojters.

 

Ukrajinski gubici od početka sukoba

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 141 avion, 110 helikoptera, 566 bespilotnih letelica, 265 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.526 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 283 instalacije višecevnih raketnih sistema, 1.096 poljskih artikala topova i minobacača, kao i 2.362 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Izgubili 20 odsto vojnika i oficira

Gubici ukrajinske strane kao rezultat specijalne vojne operacije Oružanih snaga RF od 25. aprila 2022. Ukrajinska vojska pre početka rata imala 200.000 pripadnika.

Oružane snage Ukrajine su tokom dana izgubile 348 ubijenih, ranjenih i zarobljenih. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NSU i Državnoj graničnoj službi su preko 44 hiljade ljudi.

Gađano pet železničkih stanica, ima žrtava

Ruske snage jutos su gađale pet železničkih stanica u Ukrajini, ima žrtava, saopštio je šef Ukrajinskih železnica Aleksandar Kamišin.

On je naveo da se u roku od sat vremena pet železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini našlo pod vatrom, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodao je da se detalji napada utvrđuju i da će najmanje 16 putničkih vozova kasniti.

 

Abhaz: Ukrajinci trpe velike gubitke

Ukrajinske trupe trpe velike gubitke i ne mogu da popune redove, rekao je u intervjuu za RIA Novosti komandant legendarnog dobrovoljačkog bataljona "Pjatnaška" Donjecke Narodne Republike Ahra Avidžba, poznatiji kao "Abhaz".

- Ti gubici koje su pretrpeli, njih ne mogu da popune, jednostavno su pozvali te rezerviste koji su nekada služili, i šalju ih na front. Samo, kako da kažem, vode ovce na klanje. Ne opiru se, ginu u gomilama i završavaju u zarobljeništvu. Od njih nema ništa - rekao je Avidžba.

Legendarni komandant je rekao da su određene ukrajinske brigade, koje su od početka operacije bile na udaru ruske vojske, rotirane i prebačene u pozadinu.

Blinken i Ostin obećali Zelenskom novu vojnu pomoć

Američki zvaničnici, državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin, tokom posete Kijevu obećali su ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom stotine miliona dolara nove vojne pomoći.

Tokom posete Ukrajini američki zvaničnici su potvrdili da su SAD odobrile prodaju municije u vrednosti od 165 miliona dolara za ukrajinske oružane snage, zajedno sa više od 300 miliona dolara stranog vojnog finansiranja iz drugih zapadnih zemalja, prenosi Rojters.

Ova obećanja su data juče, tokom 60. dana rata, a nakon više puta ponovljenih pritisaka Kijeva na Zapad i zahteva Zelenskog da Zapad isporuči Ukrajini moćnije naoružanje kojim bi ukrajinske snage mogle da uzvrate na vojnu kampanju Rusije u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini i na napade na luku Mariupolj.

Vlasti Kurske oblasti o uništenju dva ukrajinska drona

Ruska PVO oborila je u selu Borovskoje, u Kurskoj oblasti, dve ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da povređenih i štete nema i da je situacija pod kontrolom, prenosi RIA Novosti.

Dronovi su oboreni iznad Kurske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom.

Interfaks: Pozar na dva skladista nafte u Brjansku

Dva skladišta za naftne derivate u Brjansku zahvatio je požar, javlja agencija Interfaks pozivajući se na dobro obavešteni izvor.

Kako se navodi, vatra je na drugom skladištu zahvatila rezervoar sa dizel gorivom zapremine 10.000 kubnih metara.

Prethodno je regionalna ispostava Ministarstva za vanredne situacije saopštila da je došlo do požara na naftnom skladištu u Fokinskom okrugu u Brjansku.

Brjansk je administrativni centar Brjanske oblasti, 154 kilometra severoistočno od ukrajinske granice i oko 380 kilometara je udaljen od Moskve.

SAD najavile povratak svojih diplomata u Ukrajinu

Američke diplomate bi mogle da se vrate u Ukrajinu već tokom ove nedelje, najavili su američki zvaničnici.

Medijima je potvrđeno da su američki državni sekretar Entoni Blinken i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin najavili ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom povratak američkih diplomata tokom jučerašnje posete Kijevu, prenosi TAS S.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi danas da zvanično imenuje Bridžit Brink za ambasadorku SAD u Kijevu, koja je trenutno na položaju ambasadorke SAD u Slovačkoj, preneo je Rojters pozivajući se na dobro upućen izvor u američkoj administraciji.

Blinken i Lojd sastali se sa Zelenskim u Kijevu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin posetili su Kijev, sastali se sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i iskoristili prvu posetu Ukrajini u poslednja dva meseca da najave postepeni povratak američkih diplomata u Ukrajinu i nominaciju novog ambasadora.

Državni sekretar Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin doputovali su u subotu u Poljsku, a zatim su se u nedelju kopnenim putem uputili u Ukrajinu gde su se sastali sa predsednikom Volodomirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim rukovodiocima, potvrdio je visoki zvaničnik Stejt departmenta, odbijajući da dodatno komentariše sadržaj razgovora, prenosi Rojters.

Poseta je osmišljena da bi se demonstrirala podrška Zapada Ukrajini, kao i da se najavi nova pomoć Kijevu u vrednosti od 713 miliona dolara.

Žovka: Gutereš nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine

Savetnik ukrajinskog predsednika Igor Žovka, kritikovao je danas generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša zbog njegovog predstojećeg sastanka u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, ističući da Gutereš "ustvari nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine".

Foto:; EPA

"Nije dobra ideja da on putuje u Moskvu. Ne razumemo njegovu nameru da putuje u Moskvu i razgovara sa predsednikom Putinom", rekao je Žovka, prenosi Gardijan.

Naveo je da, "iako su svi mirovni pregovori dobri ako se završe rezultatom", sumnja da će razgovori koje je inicirao Gutereš dati bilo kakav rezultat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna