LONDONSKI EKONOMIST SA ŽALJENJEM PRIZNAO: Rusija se nosi sa sankcijama bolje nego što se očekivalo

Novosti online

31. 03. 2022. u 20:56

KAKO se ruska ekonomija snalazi pod teretom novih sankcija Zapada bez presedana? Mnogo bolje nego što bi se moglo očekivati, sa žaljenjem konstatuje britanski Ekonomist .

ЛОНДОНСКИ ЕКОНОМИСТ СА ЖАЉЕЊЕМ ПРИЗНАО:  Русија се носи са санкцијама боље него што се очекивало

Foto: EPA

Iako je Zapad praktično pokrenuo „ekonomski rat“ kao odgovor na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, čini se da ova strategija više ne dovodi do željenih rezultata, navodi se u članku.

Svrha ovih oštrih mera je bila da se ruska privreda zaustavi – i u početku su one zaista funkcionisale: u prvoj nedelji nakon uvođenja novih sankcija, rublja je pala za trećinu u odnosu na dolar, a cene akcija mnogih ruskih kompanija su naglo pale. Međutim, haos na ruskim tržištima je splasnuo. Kurs rublje je već značajno porastao u odnosu na minimalne vrednosti s početka marta i sada se približava prethodnom nivou.

Verovatno je da će ruska privreda ove godine ipak ući u recesiju – ali iako mnogi zapadni stručnjaci za nju predviđaju „tmurna vremena“, stvarni učinak će zavisiti od nekoliko faktora, navodi se u članku. Na situaciju će u velikoj meri uticati da li obični Rusi, u kontekstu dugotrajnog sukoba, počnu da brinu za ekonomiju i značajno smanje svoju potrošnju, objašnjava list.

Osim toga, postavlja se pitanje da li će proizvodnja vremenom stati, s obzirom na to da će ruskim kompanijama zbog sankcija biti uskraćen pristup zapadnom uvozu. Prema analitičarima, najugroženiji bi mogao biti ruski sektor avijacije, kao i automobilska industrija. Međutim, mnoga velika preduzeća osnovana u sovjetsko doba odavno su navikla da rade bez uvoza. U članku se naglašava: „Ako u svetu postoji ekonomija koja može da se nosi sa poteškoćama u uslovima izolacije i blokade, onda je to ruska ekonomija .”

Drugi važan faktor je vezan za ruski izvoz energije. Uprkos brojnim sankcijama, Rusija i dalje snabdeva strane kupce naftom u vrednosti od 10 milijardi dolara mesečno, oko četvrtine onoga što je ranije izvozila. Pored toga, nastavlja da prima prihode od prodaje gasa i naftnih derivata, što je vredan izvor novca, koji se može koristiti za kupovinu robe široke potrošnje i neophodnih delova u neutralnim i prijateljskim zemljama. Čak i ako se situacija ne promeni, ruska ekonomija je sasvim sposobna da izdrži neko vreme, zaključuje Ekonomist.

BONUS VIDEO:  VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLj: Pripadnici "Azov-a" digli u vazduh Dramsko pozorište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024