KAKO se ruska ekonomija snalazi pod teretom novih sankcija Zapada bez presedana? Mnogo bolje nego što bi se moglo očekivati, sa žaljenjem konstatuje britanski Ekonomist .

Srbijo Zuta kuco

31.03.2022. 21:18

Nisam ekonomista. Verujem u zakone trzista. Zato mi ponasanje Zapada koji se kune u trzisne principe nije jasno. Oni uvode sankcije zemlji koja ima najvece rezerve pitke vode, hrane i energenata. Sve ono sto Zapad nema a treba mu. Nijedna valuta nema zlatnu podlogu. Drzi je poverenje. Dolar je prokockao poverenje. Kada SAD imaju fiskalnih problema, stampaju dolare k'o konfete. Kada Rusija zeli da popuni budzet proda hranu ili energente. Moja logika? Ti energenti i hrana su podloga (uz zlatne i devizne rezerve) rublje koja bi zbog toga morala biti konvertibilna pa cak i rezervna valuta. Ne mozete za maglu ocekivati da dobijete realna dobra.

Velja

31.03.2022. 22:50

Ustvari čak bolje i nego što Ekonomist piše. Al to bi stvarno ispalo nezgodno kad bi narod na zapadu saznao. Onda bi šarene revolucije počele da niču na zapadu. A možda uskoro i hoće.