SPREMAJU ZAKON DA OTIMAJU BOGOMOLJE: Vrhovna rada priprema akt za "udar" na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

31. 03. 2022. u 07:30

U UKRAJINI nameravaju da zakonom zabrane bilo kakvu aktivnost Ruske pravoslavne crkve.

СПРЕМАЈУ ЗАКОН ДА ОТИМАЈУ БОГОМОЉЕ: Врховна рада припрема акт за удар на Украјинску православну цркву Московског патријархата

Kijevsko-pečerska lavra, Foto Vikipedija

Vrhovna rada je dobila projekt zakona koji su pripremili grupa poslanika vladajuće partije Sluga naroda i Ina Sovsun, poslanica partije Golos. Ako se zakon usvoji, zabranila bi se najveća, od tri postojeće, pravoslavna crkava u Ukrajini. Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata ima najviše hramova i vernika, ali je pod stalnim pritiskom tamošnjih političara kojima smeta to što ona nije prekinula vezu sa Rusijom.

Za vreme vladavine predsednika Petra Porošenka pod političkim pritiskom ujedinile su se dve ukrajinske pravoslavne crkve, a ta nova crkva je dobila "krnji tomos" od carigradskog patrijarha Vartolomeja. Sve je to učinjeno uz mešanje i pritisak američkih političara na vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Kasnije je došlo do raskola među raskolnicima. Tu novu crkvu je napustio samoproglapšeni ukrajinski patrijarh Filaret jer je shvatio da nije dobila pravu autokefalnost već je postala zavisnija od Carigrada nego što je nekada bila od Moskve.

Treba znati da je Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata obavezna samo da ima zajedničku spoljnu politiku sa Moskvom. U svemu ostalom je potpuno samostalna, kadrovski i finansijski, a ima i svoj crkveni sud. Političarima u Kijevu to, međutim, nije dovoljno jer žele da prekinu sve veze sa Rusijom.

Ako se usvoji spomenuti zakon Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovskog patrijarhata će se oduzeti sva imovina i biće nacionalizovana za 48 sati. Tako će predsednik Vladimir Zelenski biti zapamćen u istoriji kao Jevrejin u čije je vreme ukinuta kanonska pravoslavna crkva koja je bila vezana za Moskovsku patrijaršiju. Kad je bio izabran za predsednika, Zelenski je obećavao da se neće mešati u crkvene poslove kao što je to činio njegov prethodnik Petar Porošenko.

Hram Uspenja tokom obeležavanja 1.033 godine krštenja Rusije, Foto M. Marković

U predlogu izmena Zakona o religioznim organizacijama kaže se da se zabranjuje rad religioznih organizacija koje su neposredno ili kao sastavni deo druge, a čiji je rukovodeći centar izvan Ukrajine u državi koja je izvršila agresiju protiv Ukrajine ili je privremeno okupirala deo njene teritorije. Predlagači dopune zakona su napisali da je cilj promene "zaštita društvene bezbednosti i poretka". Ispada da su sveštenici i vernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata zapravo ruska agentura.

Sredinom marta moskovski patrijarh Kiril izjavio je da je Ruska pravoslavna crkva danas pozvana, bez obzira na negativan politički kontekst, da sačuva duhovno jedinstvo ruskog i ukrajinskog naroda. Šta namerava Ukrajina da učini sa crkvenom imovinom koju želi da otme, zasad se ne zna. Hoće li imovinu i hramove dati novoosnovanoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine koju u svetu ne priznaje većina pravoslavnih crkava, tek će se videti. Jedino je sigurno da će pod velikim pritiskom biti svi sveštenici koji će hteti da ostanu verni Moskovskoj patrijaršiji.

Pre nekoliko dana ukrajinski vojnici su upali u jednu pravoslavnu crkvu i napali sveštenika. Tražili su da se taj hram pridruži novoosnovanoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Rukovodilac sinodalnog odeljenja za odnose sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda je kazao da se u poslednje vreme pojačao pritisak na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata.

Mitropolit Onufrije, Foto Arhiva

IMAJU NAJVIŠE HRAMOVA

UKRAJINSKA pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata kojom rukovodi mitropolit Onufrije (Berezovski) imala je 2016. godine 11.296 hramova. Za vreme rata 2014. i 2015. jedan broj crkava je srušen. Kasnije je pravljen pritisak da pređu u novoosovanu crkvu, ali je velika većina ostala verna Moskovskoj patrijaršiji. Koliko je sadašnji rat promenio mišljenje sveštenika i vernika - tek predstoji da se vidi.Protojerej Ruske pravoslavne crkve Andrej Tkačov je ovih dana napisao da su ukrajinski nacionalisti veća opasnost od terorista Islamske države. Tkačov kaže da se fašizacija stanovništva Ukrajine dogodila uprkos "pravoslavnom kulturnom kodu". Sada radikalni islamisti liče na dečji vrtić u odnosu na ukrajinske nacionaliste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere