VOŽNJA POSTALA LUKSUZ: Zapad traži način da se zaštiti od nestašice energenata i da nadomesti dnevni manjak od 2,7 miliona barela nafte

D. V.

20. 03. 2022. u 20:57

MEđUNARODNA agencija za energetiku (IEA) reagovala je na naftni šok koji je pogodio Evropu preporučujući zapadnim vladama da donesu zakone o smanjivanju brzine vožnje za 10 kilomatara na sat, odnosno da zaborave na luksuz da se voze sami u kolima.

ВОЖЊА ПОСТАЛА ЛУКСУЗ: Запад тражи начин да се заштити од несташице енергената и да надомести дневни мањак од 2,7 милиона барела нафте

Foto Tanjug-AP

Agencija ukazuje na potrebu da se dnevna potražnja za naftom smanji za 2,7 miliona barela. Navodi se da je pre rata Rusija snabdevala svet jednim od svakih deset potrošenih barela sirove nafte. Zaključak koji sledi je da bi se ruskoj ekonomiji bitno naudilo ako zapadnjaci primene sledeće mere:

* Smanjiti brzinu na autoputevima za najmanje 10 km na sat

* Raditi od kuće do tri dana u nedelji gde god je to moguće

* Nedeljom ne koristiti privatne automobile u gradovima

* Pojeftiniti gradski prevoz i podstaći hodanje i bicikle

* Insistirati da se više osoba vozi u jednom automobilu

* Koristiti brze vozove umesto aviona gde je to moguće

* Izbegavati poslovna putovanja avionom ako ima alternative.

KONTROLA CENA

MERE štednje gasa i nafte najavio je kao prvi premijer Italije Mario Dragi. On je izjavio da bi kontrola cena mogla da se primeni prvo na tržištu prirodnog gasa, što bi verovatno značilo da je sledeći na redu - benzin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!