JAGMA ZA ULJEM, BARIKADE ZBOG GORIVA: Nestašice i poskupljenja pogodili Evropu

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

17. 03. 2022. u 10:50

SANKCIJE koje je EU uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini okrenule su se i protiv njenih građana, iako se oni većinski slažu s njihovim uvođenjem.

JАГМА ЗА УЉЕМ, БАРИКАДЕ ЗБОГ ГОРИВА: Несташице и поскупљења погодили Европу

Foto EPA

Cene energenata su u jednom trenutku vrtoglavo rasle, trenutno su se malo primirile, ali budućnost sa sve većom skupoćom i nestašicama je krajnje izvesna. U Francuskoj su već počeli štrajkovi.

U Brestu i Lorijanu, besni zbog preskupe nafte na pumpama, manfistanti su se digli na noge, podigli barikade, zapalili vatru i blokirali pristupe skladištima.

Cene goriva ovde su odavno prešle dva evra. U Parizu su skočile na 2,40, negde, u Beču idu još više, na pojedinim pumpama se približavaju vrtoglavoj brojci od tri evra za litar bezolovnog benzina ili dizela. Zato je sve više onih koji automobile ostavljaju u garažama i idu peške, ili se voze biciklom.

Manifestanti u Francuskoj traže da se država, u takvoj situaciji, odrekne previsokih taksa, i poručuju da neće odustati sve dok litar ponovo ne bude 1,3. Tim pre što je, posle rekordnih 140 evra za barel, vrednost nafte na svetskom tržištu sada pala ispod 100.

Vlast, zasad, nema nameru da se odrekne prihoda od taksa, ali je kao gest dobre volje najavila popust od 15 centi za litar, počev od 1. aprila.

Nisu samo energenti u pitanju. Bolna tačka su i zrnevlje i semenke koji (ne)stižu iz najvećih evropskih žitnica, Rusije i Ukrajine. U Nemačkoj, Italiji ili Španiji, na primer, ovih dana vlada prava jagma za suncokretovim uljem.

Ukrajina je najveći svetski izvoznik suncokreta, u visini od čak 53 odsto. Ako se tome doda i ruskih 30 odsto, jasno je koliko je situacija komplikovana, jer, što zbog ratnih dejstava, što zbog sankcija, isporuka trenutno stoji. Sedamdeset odsto izvoza iz Ukrajine ide preko Crnog mora. U Španiji je, tako, prodaja ulja ograničena na pet litara po kupcu.

SKUPI ENERGENTI, KUBURE SA BETONOM

RUSKA nafta i gas upliću se u sve proizvodne sfere. Preskupi energenti su, na primer, doveli do nestašice kuhinjskih pločica u Italiji, jer njihovo pečenje postaje papreno. Kuburi se i sa armiranim betonom, zbog gvožđa koje se uvozi iz Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost