ZEMLJE U REGIONU UVODE MERE PROTIV EKONOMSKE KRIZE: Hrvatska smanjuje PDV, Severna Makadonija daje i vaučere građanima

Tanjug

09. 03. 2022. u 18:59

VLADA Hrvatske danas je usvojila paket hitnih ekonomskih mera u vrednosti od gotovo pet milijardi kuna (oko 0,6 milijardi evra).

ЗЕМЉЕ У РЕГИОНУ УВОДЕ МЕРЕ ПРОТИВ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ: Хрватска смањује ПДВ, Северна Макадонија даје и ваучере грађанима

Poskupela i zelena pijaca, Foto shutterstock

Vladine mere su, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, "usklađene sa smernicama Evropske komisije", prenosi Hina. U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmene Zakona o PDV, kojima se smanjuje stopa poreza na dodatu vrednost sa 25 i 13 na pet odsto i to za dečiju hranu, jestivo ulje i mast, buter i margarin, sveže meso i kobasice, živu i svežu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i semenje, đubriva i pesticide, hranu za životinje, kao i za ulaznice za koncerte, sportske i kulturne manifestacije.

Iznos subvencije dela cene gasa za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansiraće se prodajom državnih obveznica na licitacijama u Hrvatskoj.

Vlada Hrvatske je odlučila da na tržište pusti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to oko 22 hiljade tona dizela, koji će se prodavati po trenutnim tržišnim cenama.

Te i druge mere će biti na snazi do 1. aprila, čime država direktno pomaže građanima i privredi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Foto M. S.

Severna Makedonija: 26 mera za sprečavane krize i rasta cena

Makedonska vlada usvojila je danas 26 mera za sprečavanje ekonomske krize i rasta cena, vrednosti 400 miliona evra.

Tim merama, između ostalog, predviđeno je ukidanje PDV-a od pet odsto na hleb, šećer, brašno tipa 400, ulje, dugotrajno mleko, sveže meso, pirinač i jaja, a ostaće zamrznuta i marža na osnovne proizvode izuzev voća i povrća, javili su lokalni mediji.

Kada mere stupe na snagu usvajanjem u Sobranju, biće smanjen i PDV na struju, grejanje, gorivo, kao i akcize za gorivo.

Među vladinim merama je i raspodela vaučera za 35.000 građana i penzionera, vrednosti po 1.000 denara a koji su namenjeni za kupovinu osnovnih namirnica u naredna tri meseca

.

BONUS VIDEO - SOPOT: Ana Brnabić se zahvalila poljoprivrednicima - Srbija nikada nije ostajala bez hrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega