RUSKI ODGOVOR U OSAM TAČAKA: Od Amerike se traži da povuku sve trupe iz Evrope

Novosti onlajn

17. 02. 2022. u 15:39

MOSKVA je predala američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Salivenu reakciju na američki odgovor na bezbednosne garancije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

РУСКИ ОДГОВОР У ОСАМ ТАЧАКА: Од Америке се тражи да повуку све трупе из Европе

Foto: EPA

U pismu, koje je napisano na 11 stranica, Moskva:

1. Insistira na tome da američke trupe budu povučene iz Centralne, Istočne Evrope i Baltika.

- Sigurni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnih potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4 i 5 ruskog nacrta sporazuma - navodi se u tekstu.

2. Ona predlaže da se u okviru bezbednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Kako se navodi, Moskva „razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.

3. Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadržaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

4. Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.

5. Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje Minske sporazume, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da svi zapadni instruktori moraju da odu i da NATO odustane od vojnih vežbi sa Ukrajinom.

6. Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadržaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

7. SAD i njihovi saveznici treba da odustanu od politike „obuzdavanja“ Rusije i da preduzmu konkretne, praktične korake za deeskalaciju vojno-političke situacije.

8. Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.

Krajem prošle godine u svetlu pogoršanja odnosa sa Zapadom i zaoštravanja situacije oko Ukrajine Moskva je predala Briselu i Vašingtonu nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama. Kremlj insistira na prekidu vojne saradnje NATO-a sa postsovjetskim zemljama, odustajanja od otvaranja baza na njihovim teritorijama, ograničavanju raspoređivanja udarnog naoružanja kod ruske granice, povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Evrope i neširenju NATO-a na Istok.Rusija je 26. januara dobila pisani odgovor, ali su zapadni partneri ignorisali sve osnovne tačke.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije