ANTIVAKSERI I ULTRA DESNIČARI „OPSELI RIM”: I bolesni sa upalom pluća napadaju medicinare

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

14. 02. 2022. u 17:01

”OPSADA Rima”, “dođite u Rim sa svim mogućnim sredstvima” i pozvani antivakseri odgovaraju “dolazimo i pešice, kolima, šteta što nemamo kamione, traktore ili kampere tako bi bilo lakše blokirati sve”.

АНТИВАКСЕРИ И УЛТРА ДЕСНИЧАРИ „ОПСЕЛИ РИМ”: И болесни са упалом плућа нападају медицинаре

Ograničeno kretanje u glavnom gradu Italije zbog G20, Foto EPA

Cilj današnjeg protesta antivaksera u Rimu jeste pokušaj da se izazove nered, najpre je pristiglo njih oko 200 na trg Venecija a protest im je dozvoljen u amfiteatru Masimo od 14 sati. Angažovano je hiljadu pripadnika snaga javnog reda. Već tokom noći je počela kontrola prilaznih puteva ka glavnom gradu Italije, polaznih stanica metroa, dolazak vozova i autobusa izvan Rima sa teritorije okolnih regiona. Zatvorene su ulice koje idu ka najavljenoj zoni protesta, blindirani su prilazi Senatu, Parlamentu i važnim institucijama, kontrole se obavlja i iz vazduha helikopterima.

Glavni zahtev antivaksera pristiglih iz čitave Italije jeste ukidanje zelene sanitarne karte, a s obzirom da od sutra stupa na snagu zabrana ulaska na posao kako u državnom tako i privatnom sektoru za one koji ne poseduju tzv. super zelenu kartu, znači nisu vakcinisani a imaju 50 godina. Lider antivaksera iz Torina Marko Lićone pozvao je policiju da skinu kacige i odlože zaštitne štitove na zemlju i da im se priključe, očigledno bezuspešno.

Bivši general Antonio Papalardo poznat po neuspešnim protestima u Rimu (sa narandžastim prslucima) pripisao je veoma slab odziv antivaksera ”nezainteresovanosti Rimljana” u protivnom “mogli su da uhapse Dragija (Mario, predsednik Vlade) i Sperancu (Roberto, ministar za Zdravlje). Uočeni su i pripadnici ekstremne desnice. Poruka sa manifestacije je da neće napustuti Rim dok im se ne ispune zahtevi. Žele da razgovaraju sa institucijama, po njima “kovid ne postoji”, “nećemo otići iz Rima spremni smo da napravimo nevolje u gradu”.

I dok su na ulicama protestvovali, u rimskim bolnicama njihovo ludilo dostiglo je vrhunac. Kada je već i u teškom stanju jedan antivakser i prenet ambulantnim kolima u hitnu pomoć događaju se epizode nasilja za rubriku verovali ili ne. Nevakcinisani koji je prevezen u bolnicu sa infekcijom pluća napao je medicinsku sestru koja je htela da započne proces lečenja, uspeo je da je sruši na pod i počne da je udara po glavi. Reagovalo je medicinsko osoblje ali već je zadobila povrede od antivaksera koji je uzvikivao “ovo je sanitarna diktatura nemate moju saglasnost za lečenje”.

Brojke pokazuju da su epizode nasilja posebno u hitnoj pomoći kovid bolnica u poslednje vreme toliko uvećane da je rezultiralo onim što se najmanje želelo, sanitarno osoblje, medicinske sestre, napuštaju posao, daju otkaze i napuštaju profesiju i menjaju život. U 2021 godini njih 600 napustilo je posao u Italiji zbog fizičkih, verbalnih nasrtaja antivaksera ili težine posla do iznemoglosti koju više nisu mogli da podnesu.

Postoji osoblje obezbeđenja u hitnoj pomoći i bolnicama ali ima situacija kada se nasilje nad medicinskim osobljem događa ispred ulaza u hitnu pomoć gde familije antivaksera pristignu kolima i nasrću na osoblje bolnice u momentu kada pacijenta iznose iz kola hitne pomoći.

Iako se smanjuje broj novozaraženih na dnevnom nivou u Italiji i dalje su kovod odeljenja pod velikim pritiskom, nevakcinisani pacijenti zaraženi sojem omikron u najvećem su procentu na intenzivnoj terapiji. I sanitarna struka očigledno pati od nedostatka kadrova jer ovakvi slučajevi ne idu u prilog odgovora na konkurse da neko uđe u ovakvu avanturu gde se može doživeti nasilje.

BONUS VIDEO - NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna