BAJDENU "SE JAVLJA" NAPAD RUSA U SREDU: Odnosi dveju supersila dostižu tačku ključanja, Zapad tera po svome

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

12. 02. 2022. u 21:26

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden još jednom je isprobao svoje prognozerske sposobnosti najavljujući pred svojim saveznicima da će Rusija napasti Ukrajinu 16 februara?!

БАЈДЕНУ СЕ ЈАВЉА НАПАД РУСА У СРЕДУ: Односи двеју суперсила достижу тачку кључања, Запад тера по своме

Foto AP

U razgovoru sa liderima Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, Poljske, Rumunije i Francuske, Bajden je rekao da "imaju pouzdane informacije o početku rata". Kada se pokaže da je sve to bilo netačno, odgovaraju iz Moskve, uključiće se zapadna propagandna mašina koja će da ubeđuje naivne kako se Putin uplašio Bajdenovih pretnji novim sankcijama.

Uzalud u Moskvi ponavljaju da ne nameravaju da napadnu susednu zemlju, a da će vojska koja se nalazila na manevrima u Belorusiji biti vraćena u garnizone gde je stalno locirana, uoči telefonskog razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Bajden je otišao korak dalje:

- Američki predsednik je preneo da bi invaziji mogli da prethode raketni udari i sajber napadi - piše "Politiko".

Niko, međutim, na Zapadu ne govori o tome da je polovina ukrajinske armije sada u istočnom delu zemlje i da nema straha od Rusije, već sutra bi krenuli da blickrigom zauzmu Donjecku i Lugansku narodnu republiku. Po sugestiji Vašingtona Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zatražilo je od Rusije "detaljno objašnjenje" boravka ruskih jedinica u blizini ukrajinske granice i na Krimu, a ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je kazao da ako im u roku od 48 sati Rusi ne odgovore, obratiće se drugim zemljama potpisnicama bečkog dogovora po kom su zemlje dužne da saopšte detalje o održavanju većih manevara.

Rukovodstvo u Kijevu, smatraju u Moskvi, zapravo pravi manevar da se ne bi govorilo o ukrajinskim vojnim aktivnostima oko Donbasa. Ovdašnji poznati vojni komentator Aleksandar Golc kaže da je brojku od 30.000 učesnika rusko-beloruskih manevara saopštio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, a ne Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

- U Moskvi su samo rekli da je broj učesnika manevara, koji su počeli 10. februara, manji od onog koji je limitiran bečkim dogovorom, a to je 9.000 vojnika i oficira. Po bečkom dogovoru ako broj učesnika prelazi 13.000, pozivaju se međunarodni posmatrači.

Da su, ipak odnosi dve supersile, SAD i Rusije na "temi Ukrajina", dostigli gotovo najveću tačku ključanja od završetka Hladnog rata, svedoči informacija agencije RIA Novosti koja je, pozivajući se na neimenovani obaveštajni izvor, objavila da su zaposleni u ruskoj diplomatskoj misiji počeli da napuštaju Ukrajinu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, međutim, ubrzo je saopštila da je Rusija, zbog mogućih provokacija režima u Kijevu ili trećih zemalja, odlučila da "optimizuje popunjenost svojih diplomatskih misija u Ukrajini".

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP je u subotu preneo "da Stejt department poziva uskoro svoje državljane u američkoj ambasadi u Kijevu da napuste Ukrajinu". I zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi rekao je u subotu da bi britanski državljani trebalo da odmah napuste Ukrajinu na svaki mogući način.

U međuvremenu, SAD će u narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, a vlada Ukrajine pozvala je u subotu građane da ostanu mirni i jedinstveni, ističući da su "oružane snage spremne da odbiju svaki napad na zemlju".

RAZGOVARALI TAČNO 62 MINUTA

Predsednici SAD i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovarali su u subotu telefonom o krizi u vezi sa Ukrajinom, a razgovor je trajao nešto više od sat vremena, tačno 62 minuta.

Kako je ranije potvrđeno u Moskvi, Putinu je Bajden pismeno tražio razgovor, a ovaj predložio da to bude u ponedeljak, s obzirom na to da je "pretpostavio da neće ništa novo čuti osim ponovljenih priča o sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu", čuli su se ipak večeras.

ZELENSKI GOVORI RUSKI

ZA vreme boravka u Harkovu, gde većina govori ruski, ukrajinski predsednik Zelenski je kazao gradonačelniku Igoru Terehovu da pređe da govori sa ukrajinskog na ruski.

- Gospodine Igore Terehovu, ne ustručavajte se, pređite na ruski. Ne bojimo se mi toga. Znam da u Harkovu živi veliki broj ljudi koji govori ruski - rekao je Zelenski i sam prešao sa ukrajinskog na ruski.

MAKRON NE DA RUSIMA SVOJ DNK

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron razgovarao je u subotu telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Razgovor je potrajao sat i 40 minuta, s ciljem da se doprinese eventualnom smanjenju napetosti. Makron, kako se navodi, želi da iskoristi kontakt koji je ostvario sa ruskim predsednikom tokom njegovog nedavnog boravka u Moskvi.

Ali, poverenje, očigledno, nije na visini. U javnosti je u subotu procurila vest da je Emanuel Makron, u Moskvi, pre nekoliko dana, odbio da se podvrgne PCR testu na virus korona, da Rusi u rukama ne bi imali njegov DNK!

Rešenje je pronađeno tako što su Makrona testirali njegovi lekari, ali ni Rusi nisu bili baš poverljivi na tuđe rezultate, pa je i to bio jedan od razloga zbog čega su dva lidera bila udaljena čak šest metara, na dva kraja dugačkog stola. (G. Č.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili