DEFILE ZAPADNIH MIROTVORACA: Odvraćaju Rusiju od rata koji ona i ne želi

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

08. 02. 2022. u 20:16

VELIKO takmičenje lidera zapadnih država koji hodočaste u Moskvu i Kijev i kasnije pričaju novinarima kako su uspeli da spreče eskalaciju nasilja se nastavlja.

ДЕФИЛЕ ЗАПАДНИХ МИРОТВОРАЦА: Одвраћају Русију од рата који она и не жели

Foto: Tanjug/AP photo

Posle boravka u Moskvi i maratonskih razgovora sa Putinom u Kremlju, u utorak je u Kijev stigao francuski predsednik Emanuel Makron koji je razgovarao sa domaćinom Vladimirom Zelenskim. Cilj tog razgovora je da Makron nagovori Zelenskog da obeća da će ispuniti preuzete obaveze oko Minskih dogovora. Ovo je prva poseta jednog francuskog predsednika posle 24 godine.

A sledeći koji bi trebalo da sleti u Moskvu u svojevrsnoj "mirovnoj misiji" je ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles.

Francuski mediji su u utorak objavili kako je Makron uspeo da ubedi Putina, tokom njihovog višesatnog razgovora, i tako zaustavi tenzije oko Ukrajine. Očigledno da ti novinari nisu pratili Putinove izjave koji je ponavljao da rata neće biti ako ukrajinska vojska ne nasrne na Donbas.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Putin ne odbija mogućnost susreta sa predsednikom Zelenskim ako on ima zaista plan za mirno rešenje krize u istočnoj Ukrajini. Međutim, vlasti u Kijevu moraju da izvrše svoje obaveze iz Minskih dogovora koje su one potpisale.

Ukrajinski politikolog Viktor Skarševski je kazao da je plan Zelenskog da odugovlači primenu Minskih dogovora, pravdajući se da nema većinu za podršku u parlamentu.

Usijane glave u Kijevu već likuju zbog toga što se Ukrajina obratila Vašingtonu sa molbom da u blizini Harkova razmesti nekoliko diviziona protivraketnih kompleksa THAAD čiji radari mogu da prate rakete u velikoj dubini Rusije. Iako od Vašingtona nisu dobili odgovor na ovaj zahtev, oni Ukrajinci koji bi hteli da ratuju su oduševljeni. Kijev nema dovoljno novca da kupi skupe američke protivraketne sisteme i može da ih dobije samo ako Amerikanci budu hteli da ih na svoj račun razmeste.

Pukovnik Aleksandar Smirnov, iz glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, objašnjava da spomenute protivrakete nisu u stanju da zaustave najnovije ruske koje lete hipersoničnom brzinom. Osim toga, te američke rakete ne mogu da zadrže ni "iskandere" ako su oni udaljeni na primer dvesta kilometara od cilja.

Peskov kaže da bi razmeštanje američkog THAAD bio još jedan korak destabilizovanja situacije.

SAMOREKLAMA ERDOGANA

PREDSTAVNIK turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uporno ponavlja da je susret ruskog i ukrajinskog predsednika Putina i Zelenskog moguć, a Erdogan bi bio domaćin i posrednik. Ali ništa još nije dogovoreno, pa se u ovom slučaju radi o samoreklamiranju Erdogana kao mirotvorca koji istovremeno prodaje Kijevu udarne bespilotne letilice. Erdogan je i pozivao Putina da krajem januara poseti Tursku, ali do te posete nije došlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!