TROJNI SAVEZ KAO "UTEŠNA NAGRADA": Ukrajina neće biti članica NATO u bliskoj budućnosti, pa joj Britanija i Poljska sada nude saradnju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 02. 2022. u 21:41

SAVEZ Ukrajine, Velike Britanije i Poljske, čiji bi zadatak bio da štiti Evropu od ruske agresije, još nije ozvaničen iako je planirano da se to dogodi prvog dana februara. Razlog je kovid 19 koji je sprečio britansku ministarku spoljnih poslova Elizabetu Tras da dođe u Kijev.

ТРОЈНИ САВЕЗ КАО УТЕШНА НАГРАДА: Украјина неће бити чланица НАТО у блиској будућности, па јој Британија и Пољска сада нуде сарадњу

Foto AP

Događaj je odložen, ali kakva atmosfera vlada zbog navodnog plana Moskve da napadne Ukrajinu, što iz Kremlja stalno negiraju, nije i stavljen "izvan upotrebe".

Ideja formiranja takvog saveza potekla je iz "Saveta za geostrategiju Britanije" koji je predložio Poljskoj i Ukrajini da ga formiraju. Ministarka Tras je rekla da trojni savez želi da pomogne Ukrajini u odbrani od Rusije. Britansko ministarstvo odbrane namerava da pošalje svoje vojnike u zemlje članice NATO koje se graniče sa Rusijom. Zanimljivo je da London predlaže da se istovremeno traži i alternativa, odnosno zamena za ruske energente.

Očigledno je da osnivanje trojnog saveza treba da bude "utešna varijanta" za Ukrajinu kojoj je otvoreno rečeno da ne računa da će u bližoj budućnosti biti primljena u NATO. U Kijevu ne skrivaju ogorčenje prema Nemačkoj, koja ne želi da se pridruži zemljama koje šalju ofanzivno oružje u Ukrajinu. Uostalom, Nemačka i Francuska su svojevremeno zaustavile na samitu NATO u Bukureštu primanje Ukrajine i Gruzije u taj vojni savez.

Druga članica novog saveza Poljska u sredu je saopštila da je njena vlada odobrila Kijevu savremeno oružje. Radi se o prenosnim raketnim kompleksima "Piorun", kao i municiji. Ti prenosni raketni sistemi napravljeni su za obaranje letećih ciljeva na visini do 4.000 metara. Njihov domet je 6.500 metara.

Čini se da Zapad pravi pritisak na Zelenskog da se ipak realizuju Minski pregovori kojima je predviđeno davanje određene autonomije Rusima koji žive na istoku Ukrajine, ali sudeći prema izjavi ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kuleba, to neće biti lako. Naime, on je rekao da su vlasti odbacile mogućnost da se dozvoli specijalan status Donbasu, kao i mogućnost veta na određene odluke vlade.

- Nijedan ukrajinski region neće imati moć da utiče na državne odluke. Ovo je uklesano u kamenu. Neće biti specijalnog statusa, kao što to Rusija zamišlja - rekao je Kuleba.

DIJALOG I DIPLOMATIJA

PREMIJER Holandije Mark Rute apelovao je u sredu na hitan dijalog i korišćenje diplomatije kako bi se otklonila kriza sa Rusijom, tokom njegovog razgovora sa Zelenskim u Kijevu. Rute je poslednji u nizu evropskih lidera, nakon britanskog i poljskog premijera, koji je posetio Ukrajinu.

MINSKI DOGOVORI

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznaje da je jedino mesto gde se može razgovarati o Donbasu "normandski kvartet" - Ukrajina, Rusija, Francuska i Nemačka, ali...

- Meni se ne dopada nijedna tačka Minskih dogovora - kazao je Zelenski. - Ne znam ko ih je potpisao, ali ih ja moram sprovesti da se Donbas oslobodi okupacije.

ŠPANSKI LIST "PAIS" OBJAVIO ODGOVOR AMERIKE

ŠPANSKI list "Pais" objavio je navodni američki odgovor na Putinov "ultimatum" o garancijama bezbednosti u Evropi. Navodi se da SAD u tekstu uveravaju Ruse da je NATO odbrambeni savez i predlažu da se normalizuje rad ambasada. Ako Rusi napadnu Ukrajinu, SAD će poslati vojno pojačanje u Istočnu Evropu.

Amerikanci su spremni da razgovaraju sa Rusima o ograničenju razmeštanja ofanzivnih raketnih sistema u Ukrajini. U pismu se predlaže da se počne što pre sa pregovorima o smanjenju strateških raketa, kao i da se pod kontrolu stave nove vrste atomskog oružja. Nagovešteno je da je Vašington spreman da započne dijalog o kontroli naoružanja kao odgovor na povlačenje ruskih trupa i mirovnih snaga sa Krima, Pridnjestrovlja, Južne Osetije i Abhazije.

U odgovoru nema pozitivne reakcije na glavne predloge Moskve. Amerikanci kategorički odbijaju da se zabrani širenje NATO na istok, kao i zabranu instaliranja NATO infrastrukture u blizini ruskih granica.

NATO je odbio da prokomentariše pisanje "Paisa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!