AMERIKA PROTIV KINE: Predstavnički dom usvojio zakon od 105 milijadri dolara

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

04. 02. 2022. u 18:53

ZAKON od više milijardi dolara ima za cilj povećanje konkurentnosti SAD sa Kinom i davanje podsticaja američkoj proizvodnji poluprovodnika (čipova).

АМЕРИКА ПРОТИВ КИНЕ: Представнички дом усвојио закон од 105 милијадри долара

Foto Tanjug/AP

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa podržala je „Zakon o konkurenciji“, nacrt zakona koji ima za cilj da pomogne SAD da poveća svoju konkurentnost sa Kinom.

Dom je glasao sa 222 za i 210 protiv, i Predlog zakona je poslat Senatu na razmatranje. Da bi bio usvojen moraće da oba veća da glasaju za, pre nego što ga pošalju na potpisivanje predsedniku Džou Bajdenu.

Predlog zakona uključuje 52 milijarde dolara za subvencionisanje proizvodnje i istraživanja poluprovodnika i 45 milijardi dolara za ublažavanje problema u lancu snabdevanja koji izazivaju nestašicu ključnih komponenti koje se koriste u automobilima i računarima.

Predlog zakona takođe dodeljuje 8 milijardi dolara doprinosa zemljama Zelenom klimatskom fondu kao deo Pariskog sporazuma za pomoć zemljama u razvoju da se izbore sa klimatskim promenama. Ovom delu predloga zakona usprotivili su se republikanci u Predstavničkom domu koji veruju da bi klimatske odredbe mogle biti iskorišćene za pomoć Pekingu.

Demokrate iz Predstavničkog doma su navodno rekli da su republikanci odbili da sarađuju sa njima dok su radili na zakonu.

BONUS VIDEO - JAVIO SE "VOJADžER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!