OSTRVA POPLAVLJENA I CRNA OD PEPELA: Prve fotografije sa Tonge posle erupcije i cunamija

Novosti online

18. 01. 2022. u 08:55

PRVE fotografije posle erupcije vulkana kod Tonge i cunamija koji je pogodio ostrva u tom arhipelagu pokazuju zemljište i drveće prekriveno pepelom i ogromnu štetu koju je nanela vulkanska erupcija.

ОСТРВА ПОПЛАВЉЕНА И ЦРНА ОД ПЕПЕЛА: Прве фотографије са Тонге после ерупције и цунамија

Foto: EPA

To je naročito uočljivo na fotografijama Nomuke, malog ostrva u južnom delu ostrvske grupacije Hapai.

Fotografije su iz aviona napravile odbrambene snage Novog Zelanda, a prikazani su i satelitski snimci Ujedinjenih nacija.

Satelitski snimci pokazuju gotovo identične scene na ostrvima Kolomotua, Tongatapu i u Fafa selu na ostrvu Nukualofa, koji su u potpunosti prekriveni pepelom, prenosi britanski list "Gardijan".

Dok neke zgrade i dalje stoje, druge su se, sudeći prema snimcima, izgleda srušile.

Na međunarodnom aerodromu Fuamotu pista je potopljena i delimično prekrivena pepelom ili zemljom, dok drugi satelitski snimci pokazuju da je do poplava došlo i u nekoliko područja uz obalu.

Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, na oko 65 km severno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u poslednjih 30 godina.

Na društvenim mrežama su se u početku brzo pojavili video-snimci i fotografije talasa cunamija koji je zahvatio okolna ostrva, ali je nakon toga usledila tišina pošto je oštećen glavni komunikacioni kabl.

Komunikacija sa Tongom je otada izuzetno ograničena, a državljani Tonge širom sveta će možda morati da čekaju nedeljama za nastavak redovnog kontakta.

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Novog Zelanda je saopštilo danas da su u Tongi potvrđena dva smrtna slučaja u ovoj katastrofi, od kojih je jedna osoba britanski državljanin.

Vlasti Tonge još nisu objavile podatke o žrtvama, ali je porodica Anđele Glover, Britanke koja živi u Tongi i koja je nestala u cunamiju, saopštila juče da je njeno telo pronađeno.

BONUS VIDEO:

HAITI NA KOLENIMA: U zemljotresu poginulo 2.100 ljudi, desetine hiljada porodica bez kuća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BEZ KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA ALBANIJE: Danas drugi krug izbora, nijedna partija nije predložila svog čoveka