BOREL STAO NA STRANU SAD: Sudbina Severnog toka 2 zavisi od razvoja događaja u Ukrajini

Tanjug

13. 01. 2022. u 15:24

SUDBINA gasovoda Severni tok 2 vezana je za potencijalni konfikt s Rusijom oko Ukrajine, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, čime je, kako ocenjuje Rojters, stao na stranu Sjedinjenih Država po tom pitanju.

БОРЕЛ СТАО НА СТРАНУ САД: Судбина Северног тока 2 зависи од развоја догађаја у Украјини

Foto: Tanjug/AP

Dijametralno suprotan stav od Borela iznela je ranije danas nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht ocenivši da gasovod ne treba uvlačiti u taj konflikt.

 - Svakako da će funkcionisanje ove infrastrukture zavisiti i od razvoja događaja u Ukrajini i stava Rusije - rekao je Borel novinarima posle sastanka ministara odbrane Evropske unije u Brestu.

Dodao je da „ne možemo, s jedne strane, da razmišljamo o uvođenju sankcija (Rusiji), za svaki slučaj, a s druge strane da otvorimo infrastrukturu", prenosi bitanska agencija.

On smatra da je "očigledno" da je pitanje pokretanja gasovoda "svakako povezano sa vojnom situacijom u Ukrajini".

Međutim, ako Moskva deeskalira situaciju, odluka o otvaranju gasovoda između Rusije i Nemačke bila bi u rukama nemačkih i evropskih regulatora, dodao je Borel.

Nasuprot Borelu, nemačka ministarka odbrane Lambreht je upozorila danas da ne treba povezivati gasovod Severni tok 2, odnosno transport gasa iz Rusije ka Nemačkoj, s neslaganjem sa Moskvom po pitanju Ukrajine.

 - Ne bi trebalo uvlačiti (Severni tok 2) u ovaj konflikt - rekla je ona za javni servis RBB, preneo je Rojters.

Dodala da je da taj konflikt "treba rešiti razgovorima".

 - To je šansa koju imamo u ovom trenutku i trebalo bi da je iskoristimo, umesto što povezujemo projekte koji nemaju veze sa ovim konfliktom - navela je ona.

BONUS VIDEO:

Ti si lažov! - A ti si najgori predsednik u istoriji Amerike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju