NACISTIČKA SAHRANA ŠOKIRALA ITALIJU: Kovčeg pripadnice desničarskog pokreta pred crkvom pokriven zastavom sa kukastim krstom

Srna

11. 01. 2022. u 15:22

ITALIJANSKI katolički i jevrejski lideri osudili su danas kao nečuvenu epizodu u kojoj su desničarski ekstremisti stavili zastavu sa kukastim krstom na kovčeg ispred crkve posle verske sahrane i salutirali nacističkim pozdravom.

НАЦИСТИЧКА САХРАНА ШОКИРАЛА ИТАЛИЈУ: Ковчег припаднице десничарског покрета пред црквом покривен заставом са кукастим крстом

Foto: Printscreen

Rimska katolička nadbiskupija je u saopštenju navela da sveštenici u parohiji Svete Lucije u centralnom rimskom naselju, uključujući i onog koji je predvodio pogrebni obred, nisu imali pojma šta će se dogoditi ispred crkve.

Na slikama na internetu prikazan je kovčeg sa telom Alesije Auđelo, bivše članice desničarske ekstremističke grupe "Forca nuova", prekriveno zastavom.

U saopštenju eparhije zastava je nazvana "užasnim simbolom koji se ne može pomiriti sa hrišćanstvom" i navodi se da je ova epizoda uvredljiv primer "ideološke eksploatacije" verske službe.

Policija je saopštila da istražuje incident kao mogući zločin iz mržnje.

Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje što se takvi događaji još uvek mogu desiti više od 70 decenija nakon završetka Drugog svetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.

- Neprihvatljivo je da se zastava sa kukastim krstom i danas može prikazivati u javnosti, posebno u gradu koji je doživeo deportaciju svojih Jevreja od strane nacista i njihovih fašističkih saradnika - navodi se u saopštenju.

Nakon racije na jevrejsku četvrt u Rimu 16. oktobra 1943. godine, više od 1.000 Jevreja glavnog grada je deportovano, većina u logor smrti Aušvic u okupiranoj Poljskoj. Samo 16 se vratilo.

U današnjem saopštenju jevrejske zajednice se navodi da je incident sa sahranom "još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve".

Sličan incident dogodio se ispred druge rimske crkve u martu prošle godine.

BONUS VIDEO: 

KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom