NEVAKCINISANI "MARŠ SA POSLA": U Americi nulta tolerancija za one koji ne žele da prime antikovid-vakcinu

Dragan Vujičić

09. 01. 2022. u 10:53

KLINIKA "Mejo" u Minesoti upravo je otpustila 700 nevakcinisanih zdravstvenih radnika, što je otprilike jedan odsto od 70.000 zaposlenih na klinici "Mejo".

НЕВАКЦИНИСАНИ  МАРШ СА ПОСЛА: У Америци нулта толеранција за оне који не желе да приме антиковид-вакцину

Foto: Printskrin

Mesec dana ranije medicinske sestre izdale su upozorenje da sistem "Mejo" ima problema sa osobljem i da jedva izlaze na kraj sa pacijentima.

Takođe i jedna od najvećih banaka na Volstritu "Siti grupa" postala je prva megabanka koja je antivakserima među svojih 70.000 zaposlenih postavila ultimatum: ili da se vakcinišu ili da traže drugi posao. Rok koji je dala "Siti grupa" svojim radnicima je 14. januar.

Čudno je to što i Klinika "Mejo" i "Siti grupa" muku muče sa nedostatkom radnika - konstatuju američki mediji, koji se bave "ofanzivom" vaksera protiv onih koji nisu primili cepivo. Uz ocene da se vladajuća varijanta korone omikron pokazala zdravstveno bezazlenom, analizira se šta je zapravo posredi.

- Dok klinika "Mejo" žali zbog gubitka vrednih zaposlenih, moramo da preduzmemo sve neophodne korake da zaštitimo naše pacijente, radnu snagu, posetioce i zajednice - navodi se u saopštenju klinike "Mejo" kojim je potvrdila i masovna otpuštanja.

- Ako otpušteni odluče da se vakcinišu kasnije, postoji mogućnost da se prijave i vrate na kliniku za buduća radna mesta - kaže se u saopštenju.

Kako pišu američki mediji, zaposleni su imali rok do prošlog ponedeljka da prime vakcinu protiv kovida 19.

- Iako konačni brojevi još uvek nisu dostupni, skoro 99 odsto osoblja na svim lokacijama klinike "Mejo" se pridržavalo zahtevanog programa vakcinacije, što znači da su vakcinisani ili su dobili medicinska ili verska izuzeća - navodi se u saopštenju klinike.

Cepiva se maksimalno protežiraju, Foto AP

Izvan Minesote, klinika "Mejo" upravlja bolnicama u Viskonsinu, Arizoni, Floridi i Ajovi. Inače bolnica je najveći poslodavac u Minesoti.

Pre nekoliko meseci, predsednik Džo Bajden je najavio da će zdravstvene ustanove koje primaju sredstva Medicaid i Medicare morati da nametnu vakcinu za sve svoje zaposlene ili rizikuju da izgube federalna sredstva. Pre otprilike nedelju dana, centri za Medicaid&Medicare usluge su preokrenuli svoju politiku i objavili da će početi da sprovode obaveznu vakcinaciju u otprilike polovini svih američkih država, uključujući Minesotu.

Agencija je, u memorandumu, rekla da je izmenila datume usklađenosti za svoje obaveze, što znači da objekti koji ih primenjuju moraju da budu u skladu sa prvom fazom obavezne vakcinacije. Sve zdravstveno osoblje treba da dobije prvu dozu vakcine "fajzer" ili "moderna", ili jednokratne vakcine džonson&džonson do 27. januara 2022. ili 30 dana nakon što je CMS memorandum izdat.

I dok se banke sa Volstrita bore da pronađu strategiju da vrate radnike u kancelariju, "Siti grupa" je odlučila da zaposleni koji se ne pridržavaju vakcinacije do 14. januara ostanu bez posla - prenosi Blumberg.

Povrh ovoga, "Siti grupa" isplaćuje bonuse zaposlenima, a u saopštenju o otkazima navodi da zaposleni koji odbiju vakcinu neće dobiti bonuse za 2021. ako ne potpišu pravni dokument kojim se odriču prava da tuže "Siti grupu", verovatno zbog nezakonitog raskida.

Kako piše "Njujork tajms", zbog omikron varijante kovida Ministarstvo odbrane (DOD) je u petak pooštrilo ograničenja usred porasta broja slučajeva širom zemlje. Počevši od 10. januara u 5.00, Pentagon će smanjiti svoju popunjenost na 25 odsto ili manje, dok će socijalno distanciranje osoblja ostati na šest stopa. Osoblje, uključujući potpuno vakcinisane ljude, moraće da nosi masku u zatvorenom prostoru osim ako nije samo u kancelariji, jede ili pije, ili u nekoliko drugih slučajeva, prema dva memoranduma koje je izdalo Ministarstvo.

Ako je za utehu, iz Južne Afrike javljaju da bi omikron soj virusa definitivno mogao označiti početak kraja globalnog širenja straha od pandemije.

Tim istraživača iz Južne Afrike potvrdio je pre dva dana da bi omikron mogao označiti kraj pandemije kovida tako što će zaraza jednostavno postati endemska, sezonska bolest.

Naime, studija pacijenata zaraženih kovidom u velikoj bolnici u Pretoriji, gradu u kojem je zabeleženo prvo izbijanje omikronske varijante, otkrila je kratkotrajni talas koji se kretao "neviđenom brzinom" i izazvao mnogo blažu bolest nego ranije.

A za najbolesnije pacijente, studija je pokazala da je samo 4,5 odsto pacijenata hospitalizovanih sa kovidom umrlo tokom trenutnog talasa u poređenju sa 21 procentom u ranijim talasima, navodi se u saopštenju na veb-stranici Južnoafričkog saveta za medicinska istraživanja

Pregled pacijenata u bolnici 14. i 15. decembra pokazao je da je skoro dve trećine zaraženih koronom primljeno iz drugih razloga, što postavlja dodatna pitanja o tome koliko smrtnih slučajeva koje su prijavili zaista treba smatrati "smrtima od kovida" .

NI HAMBURGER BEZ PASOŠA

IZRAELCI više ne mogu čak ni da naruče big mek sa automatskog kioska u "Mekdonaldsu" osim ako njihov status Green Pass nije ažuriran. To znači da građanin mora biti dvostruko uboden plus da je primio buster dozu.

- Izgleda da je "Mekdonalds" prvi prodavac hrane u Izraelu koji odbija kupce koji nemaju dokaz o vakcinaciji - komentarisali su presedan aktivisti za ljudska prava u Izraelu.

- Aktivista Šlomo Valfiš otišao je u "Mekdonalds" u Bet Šemešu da pokuša da naruči hranu - navodi se u izveštaju. Kompjuter koji prima narudžbine mu je uskratio uslugu posle potvrde da nema zeleni pasoš.

I rečeno nam je da je to sve u ime javnog "zdravlja" i "bezbednosti"... Nema kovid-pasoša - nema hrane.

LUDILO UČITELjICE IZ OSTINA

UČITELjICA iz Teksasa Sara Bim je uhapšena nakon što je zaključala svog sina, koji je bio pozitivan na kovid 19, u prtljažnik automobila da bi se zaštitila od virusa, javili su lokalni mediji.

Ona je navodno optužena za ugrožavanje deteta, preneo je Bi-Bi-Si.

Svedok je pozvao policiju nakon što je čuo da se neko nalazi u gepeku vozila 3. januara u okrugu Haris, u Teksasu, preneo je portal click2Houston.com.

Učiteljica je otvorila gepek i unutra je bio dečak.

Bimova je rekla da je njen 13-godišnji sin bio pozitivan na kovid 19 i da ga je vodila na stadion "Pridždeon" na još jedno testiranje kako bi potvrdili rezultat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)