RAKETNI NAPAD NA IRAČKU BAZU: Treći napad u poslednja tri dana

Tanjug

05. 01. 2022. u 13:01

RAKETA ispaljena iz sistema Kaćuša pogodila je danas iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, navodi se u saopštenju iračke vojske.

РАКЕТНИ НАПАД НА ИРАЧКУ БАЗУ: Трећи напад у последња три дана

Foto: Printscreen

U tom napadu, trećem u poslednja tri dana, nakon godišnjice američkog vazdušnog napada dronom u kojem je pre dve godine u Bagdadu ubijen visoko iranski general Kasim Sulejmani, nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi AP.

U saopštenju iračke vojske se navodi da je raketni lanser s kojim je izvršen napad lociran u stambenoj četvrti u zapadnom Bagdadu, u oblasti koju su nekada, za raketiranje aerodroma, koristile milicije koje podržava Iran.

U ponedeljak su oborena dva naoružana drona, a juče su uništene i dve bespilotne letelice napunjene eksplozivom koje su ciljale iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici u zapadnoj provinciji Anbar.

U američkom napadu dronom 2020. godine na aerodrom u Bagdadu ubijeni su komandant Kudsa, iranskih elitnih snaga, general Kasim Sulejmani i Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta iračkih milicija koje podržava Teheran poznatih kao Narodne mobilizacione snage.

Proiranske šiitske frakcije u Iraku obećale su odmazdu za ova ubistva i poručile da će obustaviti napade kada se u potpunosti okonča američko prisustvo u Iraku.

Koalicija predvođena SAD zvanično je prošlog meseca završila svoju misiju vojne podrške iračkim snagama u borbi protiv Islamske države.

Ipak, oko 2.500 vojnika će ostati u Iraku u svojstvu vojne savetodavne misije koja će nastaviti da pomaže iračke snage.

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...