RUSIJA ISPALILA SALVU CIRKONA : Uspešno izvedeno plotunsko lansiranje hipersoničnih raketa (VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2021. u 21:10

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin saopštio je da je uspešno realizovano plotunsko lansiranje raketa hipersoničnog sistema „Cirkon“.

РУСИЈА ИСПАЛИЛА САЛВУ ЦИРКОНА : Успешно изведено плотунско лансирање хиперсоничних ракета (ВИДЕО)

Foto: Printskrin TV Zvezda

-Noćas, tačnije pred zoru, izvedeno je plotunsko lansiranje raketa hipersoničnog sistema 'Cirkon'. To je naša najnovija raketa koja deluje i protiv pomorskih i kopnenih ciljeva. Testiranje je prošlo uspešno, besprekorno. To je veliki događaj za zemlju i značajan korak u povećanju bezbednosti Rusije i njene odbrambene sposobnosti“, rekao je ruski lider na sednici Državnog saveta i Saveta za nauku i obrazovanje.

Putin je tom prilikom čestitao svima koji su radili na sistemu „Cirkon“, te im je uputio najiskrenije reči zahvalnosti.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov precizirao je da je raketa lansirana u 5:30 časova po moskovskom vremenu (3.30 po srednjoevropskom).

“Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju