OVOG ORUŽJA SE ZAPAD NAJVIŠE PLAŠI: Rusija je upravo izgradila još jedno! (VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2021. u 19:45 >> 20:00

U BRODOGRADILIŠTU „Sevmaš“ u Severodvinsku održana je svečana ceremonija povodom završetka gradnje druge serijske strateške nuklearne podmornice nosača raketa „Generalisimus Suvorov“ projekta „Borej A“, saopštila je pres-služba „Sevmaša“.

ОВОГ ОРУЖЈА СЕ ЗАПАД НАЈВИШЕ ПЛАШИ: Русија је управо изградила још једно! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/RT

Glavnokomandujući Nikolaj Evmenov rekao je da je izgradnja broda pobeda proizvodnje, istakavši da su podmornice naoružane raketama projekta „Borej A“ već dokazale svoju pouzdanost.

-To je naš strateški argument. Nuklearne podmornice – krstarice štite našu zemlju. Mi čekamo ove brodove, istakao je Evmenov.

„Generalisimus Suvorov“ trebalo bi da popuni grupaciju nuklearnih podmornica Tihookeanske flote.

Kako je istakao Evmenov, ruska Ratna mornarica ove godine je primila najveću partiju podmornica u poslednjih 20 godina, a sledeće godine je takođe planirana gradnja velikog broja brodova.

Komandant podmornice, kapetan prvog ranga Viktor Artjomov je na današnjoj ceremoniji simbolično razbio flašu šampanjca dok je podmornica izlazila iz hangara.

-Radili smo bez praznika i vikenda kako bi realizovali program... Drugi brod projekta 'Borej A' – 'Generalisimus Suvorov' došao je do nove faze gradnje – početka velikog ciklusa testiranja. Biće testiran u svim režimima na obali brodogradilišta i na moru, saopštio je generalni direktor „Sevmaša“ Mihail Budničenko.

Ove godine preduzeće „Sevmaš“ predalo je ruskoj floti tri nuklearne podmornice.

Podmornica „Generalisimus Suvorov“ pripada četvrtoj generaciji podmornica na nuklearni pogon modernizovanog projekta „Borej A“. Tokom njene gradnje korišćena su nova tehnička rešenja, poboljšana je oprema, smanjen nivo fizičkih polja, povećana bezbednost, pojedini uvozni delovi zamenjeni su ruskim. Podmornica je počela da se gradi krajem decembra 2014. godine.

 

NUKLEARNI RAZARAČI

Podmornice klase Borej-A naoružane su sa 20 interkontinentalnih raketa od kojih svaka ima po 6 nuklearnih bojevih glava. Plovilo ima i 6 torpednih cevi od 533m. Da li će biti naoružana i hipersoničnim oružjem nije otkrivenio. Posadu čini 107 oficira i mornara.

Deplasman je 14.720 tona na površini i 24.000 tona u zaronu. Dužina iznosi 170 m, širina 13,5, a gaz je 10 m.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: Goreće nebo i zemlja - Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu