GRČKA MENJA PRAVILA: Nove mere stupile na snagu, odnose se i na turiste

Tanjug

10. 12. 2021. u 11:56

AKTUELNI preduslovi za putovanje u Grčku produženi su za još nedelju dana, a jedina promena se odnosi na one koji su preležali kovid-19 i čija potvrda više neće važiti od 30 do 180 dana, već od 30 do 90 dana nakon prvog pozitivnog testa.

ГРЧКА МЕЊА ПРАВИЛА: Нове мере ступиле на снагу, односе се и на туристе

Foto: J.S.

To proističe iz nove ministarske odluke koja je jutros stupila na snagu, javlja severnomakedonska agencija MIA.

Za vakcinisane i nevakcinisane pravila ostaju ista.

Za prvu grupu je potreban sertifikat o vakcinaciji, a za drugu negativan PCR ili brzi test, kao i testiranje pri ulasku u Grčku.

Za sve je obavezan PLF obrazac.

- Grčka vlada je unela izmene i skratila trajanje kovid sertifikata sa šest na tri meseca, što je odluka koja se odnosi i na turiste - navodi se u obrazloženju portparola vlade Janisa Ikonomua.

Nova ministarska odluka “Preduslovi za ulazak u zemlju radi ograničavanja širenja kovida-19” već je objavljena u Službenom glasniku Grčke i važiće do sledećeg petka.

Svi posetioci “bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju“ imaju četiri opcije, u vezi sa dokumentima koje treba da prilože vezano za kovid.

Prva opcija se odnosi na vakcinisane osobe koje treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana.

Druga opcija za ulazak u zemlju je sa negativnim testom: ili PCR-om obavljenim u poslednja 72 sata pre putovanja ili brzim antigenskim testom obavljenim pre 48 sati.

Treća opcija se odnosi na one koji su preležali kovid, i za koje su od danas uvedene nove promene. Te osobe moraju da imaju potvrdu da su preležale kovid, u periodu od najmanje 30, a najviše 90 dana od putovanja.

Evropski digitalni kovid sertifikat je četvrta alternativa za ulazak u Grčku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!