KOJE SU NAJEFIKASNIJE MASKE: Studija Maks Plank instituta tvrdi da najbolju zaštitu pruža FFP2

D. D. S.

06. 12. 2021. u 17:03

MASKE FFP2 nude izuzetno visok nivo zaštite od korona infekcije - rezultat je studije Instituta Maks Plank iz Getingena.

КОЈЕ СУ НАЈЕФИКАСНИЈЕ МАСКЕ: Студија Макс Планк института тврди да најбољу заштиту пружа ФФП2

Foto: Depositphotos

Ako se u zatvorenom prostoru i na maloj udaljenosti sretnu jedna zaražena osoba i jedna zdrava, nevakcinisana osoba - rizik od infekcije je samo 0,1 odsto čak i nakon 20 minuta. Ako je osoba vakcinisana, rizik od infekcije se još više smanjuje, kažu istraživači.

Prema istraživačima, kako navodi nemačke Dojče vele, ključno je pravilno nošenje maske FFP2 ili KN95. Za optimalnu zaštitu, nazalni klip odnosno metalni deo na nosu se mora oblikovati u "zaobljeno duplo v", tako da bočno pritiska nozdrve. Sa FFP2 maskama koje se pogrešno nose rizik od infekcije po istom scenariju iznosi oko četiri odsto. Analiza istraživača takođe pokazuje da pravilno nošene FFP2 maske štite 75 puta bolje od pravilno nošenih hirurških maski. Ipak, čak i medicinske maske koje se pravilno nose - smanjuju rizik od infekcije na najviše deset odsto.

Istraživači su izračunali rizik od infekcije kombinovanjem različitih faktora kao što su veličina čestica, fizika pri izdisanju, različite vrste maski i rizik od udisanja koronavirusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi