OBAVEZNA IMUNIZACIJA U EU? Brisel promenio kurs o vakcinaciji protiv korone

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

03. 12. 2021. u 09:30

SUDEĆI prema izjavama njenih najviših zvaničnika EU, ali i praksi koju su već započele neke članice, države okupljene oko administracije u Briselu sve su bliže odluci o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19.

ОБАВЕЗНА ИМУНИЗАЦИЈА У  ЕУ? Брисел променио курс о вакцинацији против короне

Foto AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je poručila da je "prikladno i razumno" da se sada o tome razgovara.

Iako vakcinisanje ulazi u isključivi domen članica, šefica evropske izvršne vlasti smatra da je neophodan zajednički pristup, dok preti novi soj omikron. Ova izjava je značajna promena u odnosu evropskih vlasti prema pandemiji.

Neke zemlje već su preduhitrile zajednički dogovor. Austrija od sredine januara prva uvodi ovu meru. Pridružiće joj se, izgleda, i Nemačka. Naslednik Angele Merkel Olaf Šolc je poručio da će predlog zakona biti iznet Bundestagu do kraja godine, da bi, ukoliko bude usvojen, stupio na snagu u februaru ili martu.

Od pojave cepiva za kovid deo javnosti postavlja pitanje prava uvođenja obavezne vakcinacije, iako je ona kroz istoriju već utvrđena za određene bolesti. Sud u Strazburu je nedavno ocenio da to ne krši ljudska prava.

Foto AP

U slučaju kovida sve je usporio antivakserski lobi, pa u evropskim prestonicama strepe da se ne zamere glasačima. Ali, đavo je odneo šalu, novi talas galopira neslućenom brzinom. Izbori u Nemačkoj su završeni, pa je Šolc, koji se u predizbornoj kampanji protivio obavezi vakcinisanja, sada naprasno promenio mišljenje. Makron bi ovu odluku mogao da prolongira do aprila, ali vakcinacija će u delu ove zemlje, u prekomorskoj teritoriji Novoj Kaledoniji, od 1. januara ipak biti obaveza.

"FAJZER" ZA DECU

FON der Lajen je najavila da će vakcina "fajzer" za decu biti dostupna u EU od 13. decembra. Prethodno ih je Evropska agencija za lekove odobrila za uzrast od 5 do 11 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna