MAKRONU BLIŽI ŠOLC NEGO ANGELA: Novoizabrani kancelar Olaf Šulc za prvu inostranu posetu tradicionalno odabrao Francusku

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

29. 11. 2021. u 05:00

NOVI nemački kancelar Olaf Šolc za destinaciju svoje prve zvanične posete, početkom decembra, odabrao je Francusku u skladu s tradicijom da lideri dve zemlje čim pobede, najpre posete komšije na drugoj obali Rajne.

МАКРОНУ БЛИЖИ ШОЛЦ НЕГО АНГЕЛА: Новоизабрани канцелар Олаф Шулц за прву инострану посету традиционално одабрао Француску

Jelisej čeka gosta iz Nemačke, Foto AP

Jer, francusko-nemačko jedinstvo čuva mir i stabilnost u čitavoj Evropi.

Šolc će, prema najavama, u Pariz doći sledeće sedmice, a koliko je ova poseta važna, pokazuje i to što nemački koalicioni sporazum naglašava da će se nova vlast u Berlinu upravljati jakim nemačko-francuskim partnerstvom. Procenjuje se da je Šolcova vlada bliža Makronovim idejama nego što bi to bilo da je pobedio CDU.

Pre svega, u Parizu se raduju što je stigla potvrda o želji za jačanje francusko-nemačkog para, iako je i sa Angelom Merkel to do sada dobro funkcionisalo. Zatim, iz francuskog ugla, dobro je i to što nemački koalicioni ugovor između socijaldemokrata, zelenih i liberala daje važnost strateškom suverenitetu Evrope.

Zbog toga je Ke d'Orsej zdušno pozdravio postizanje dogovora o sklapanju vlade u Nemačkoj s kojom želi da radi, kako se ističe, na pitanjima od zajedničkog interesa. Ali, treba biti oprezan, jer s druge strane, kost u grlu moglo bi da bude pitanje budžetske strogosti, na kojoj Nemci tradicionalno insistiraju, a što će Šolcovi koalicioni partneri sada izbliza nadgledati.

LONDON PRIZIVA PARIZ

VELIKOJ Britaniji je potrebna saradnja Francuske da pokuša da spreči prelazak izbeglica preko kanala Lamanš, izjavio je britanski ministar zdravstva Sadžid Džavid, braneći stav koji je premijer Boris Džonson izneo u pismu upućenom Makronu.

- To mora da prestane. Naravno, mi to ne možemo da uradimo sami, potrebna nam je saradnja Francuske... Nadam se da će Francuzi prihvatiti da rade sa nama - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati