HLADNOKRVNE UBICE ILI NESHVAĆENE ŽRTVE? Zašto je ubistvo staro više od tri decenije opet u žiži javnosti

S.K.

27. 11. 2021. u 20:05

POČETKOM 1990-ih za ubistvo svojih roditelja osuđeni su Erik i Lajn Menedez. Ipak, današnja generacija korisnika društvenih mreža želi da ovu braću vidi na slobodi. Jeziv slučaj ovog ubistva na Beverli Hilsu, ponovo intrigira javnost i dolazi u centar pažnje, tri decenije kasnije.

ХЛАДНОКРВНЕ УБИЦЕ ИЛИ НЕСХВАЋЕНЕ ЖРТВЕ? Зашто је убиство старо више од три деценије опет у жижи јавности

Foto: Profimedia

U noći 20. avgusta 1989. Hoze i Kiti Menendez seli su u dnevnu sobu svoje vile na Beverli Hilsu i gledali film o Džejmsu Bondu „Špijun koji me je voleo“. Tako idilično veče, završilo se zverskim ubistvom. Slučaj su policiji prijavili njihovi sinovi Erik i Lajn, a navodno nakon što su se vratili iz bioskopa.

Neizbežno, ova ubistva su bila velika vest. Hose Menendez (otac) je bio uspešan izvršni direktor kompanije za kućni video, a čak je i prvi članak Los Anđeles Tajmsa koji izveštava o smrti naveo moguću poslovnu vezu sa organizovanim kriminalom. Takođe, Hozeova sestra Marta rekla je novinarima da je njen brat ubijen jer je odbio da ima posla sa mafijašima. Niko nije posumnjao da iza ubistva stoje dvojica sinova ubijenog para.

Ipak, dogodio se neočekivani obrt ove priče, sledećeg marta su izvršena dva hapšenja - Lajl i Erik Menendez optuženi su za ubistvo svojih roditelja.

Pre nego što se slučaj našao na sudu preovladala je priča o tome da su ubistvo počinila dva brata koji su bili pohlepni, razmaženi, sociopatska derišta.

Veliki šok i odmotavanje klupka ove priče usledilo je nakon toga što se saznalo da je Erik sve detalje ubistva ispričao svom terapeutu. Da bi priča bila još komplikovanija, ljubanvnica terapeuta je u situaciji revolta sve to ispričala policiji. Cela afera je bila prikazana kao mračna parabola o ekscesu, privilegijama i moralnoj praznini.

Tek 1993. godine, kada je počelo njihovo prvo suđenje, predstavljena je drugačija verzija priča, a imala je za cilj da objasni sa čime su se to sreli Erik i Lejn i kako je došlo do toga da se odluče da ubiju roditelje. Obojica su ispričali kako ih je seksualno zlostavljao otac.

Lajl je rekao na sudu da je otac počeo da ga dodiruje kada je imao šest godina, i opisao je kako je sve to u narednih nekoliko godina postepeno preraslo do silovanja. Erik je ispričao sličnu priču, ali za razliku od Lajla njegovo zlostavljanje nije prestalo već se nastavilo sve do smrti oca.

Lajl i Erik su 1995. osuđeni za ubistvo prvog stepena i određena im je doživotna kazna bez mogućnosti uslovnog otpuštanja.

Foto: Printskrin Youtube/ menendeztrial

 

Međutim, početkom 2020. godine, Court TV  je objavila onlajn snimak celomesečnog prvog suđenja, a TikTok je, pomalo neočekivano, postao preplavljen sadržajem braće Menendez.

Od tada, TikTok video snimci označeni #menendezbrothers su pogledani više od 700 miliona puta.

Danas postoje brojni TikTok video snimci, Instagram nalozi, podkasti i Jutjub kanali koji se fokusiraju na specifičnosti suđenja – svedočenja i dokaze.

Ima, naravno, onih koji i dalje čvrsto veruju da su to bila samo dva sebična, zla dečaka koji su ubili svoje roditelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna