ZAHAROVA PORUČILA: Nove američke sankcije „Severnom toku 2“ manifestacija opsesije

Novosti onlajn

25. 11. 2021. u 14:16

NOVE američke sankcije gasovodu „Severni tok 2“ izgledaju kao manifestacija opsesije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ПОРУЧИЛА: Нове америчке санкције „Северном току 2“ манифестација опсесије

Foto: EPA

- Još jedne zakonski uslovljene sankcije protiv kompanija povezanih sa „Severnim tokom 2” koje je uvela američka administracija izgledaju kao manifestacija već prave opsesije. Na kraju krajeva, projekat je u fazi završetka pripreme za puštanje u rad. Argumenti o isključivo komercijalnoj prirodi ovog projekta, koji je zaista izuzetno važan za stabilno snabdevanje strujom i održavanje konkurentnosti Nemačke i uopšte Evropske unije, dobro su poznati, redovno smo ih izlagali - rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je dodala da su nove američke sankcije nelegitimne i štete interesima saveznika Vašingtona.

- Ruski stav ostaje nepromenjen: jednostrane, antiruske sankcije su nelegitimne - istakla je portparolka.

- One ne udaraju toliko na naše, koliko na interese samih SAD, a u slučaju ”Severnog toka 2” – direktnih saveznika SAD – EU i Nemačke, kako kolektivno tako i pojedinačno - dodala je Zaharova.

U utorak je na sajtu Ministarstva finansija SAD objavljeno da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije kompaniji „Transadria“ sa sedištem na Kipru i brodu „Marlin“ koji su povezani sa projektom „Severni tok 2“.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.

Protiv projekta aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Moskva je više puta naglašavala da je ovo komercijalno preduzeće od koristi i za Rusiju i za Evropsku uniju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest