DANAS SAMIT BAJDENA I SIJA: Virtuelni razgovor u trenutku najgorih odnosa od 1979. godine

D. D. S.

15. 11. 2021. u 11:59

PREDSEDNICI SAD i Kine Džozef Bajden i Si Đinping sastaju se danas na virtuelnom samitu u vreme kada su odnosi dve zemlje na najnižem nivou od normalizovanja diplomatskih veza 1979. godine.

ДАНАС САМИТ БАЈДЕНА И СИЈА: Виртуелни разговор у тренутку најгорих односа од 1979. године

Foto:

Očekivanja nisu velika, pišu svetski mediji, iako je namera lidera dve najveće svetske ekonomije da izglade odnose. Bajden se, kako navodi "Fajnenšel tajmsa", nadao sastanku uživo, ali Si već dve godine zbog pandemije kovida-19 nije izašao iz Kine.

Sastanak lidera uslediće pošto su se dve zemlje obavezale da će raditi zajedno u borbi protiv klimatskih promena, mada ostaju u sukobu oko drugih pitanja. Bajden je izneo zamerke Kini od aktivnosti oko Tajvana do progona Ujgura u provinciji Sinđijang, dok je Kina kritikovala SAD zbog mešanja u njene nacionalne interese.

Zvaničnici kažu da bi na sastanku mogla biti razmotrena pitanja klime, trgovine, neširenja nuklearnog oružja i kovida-19, što su oblasti u kojima SAD žele da sarađuju s Pekingom, ali i spornije teme Tajvana i sajber bezbednosti. Očekuje se takođe da će Bajden vršiti pritisak na kineskog predsednika da ispuni obaveze o kupovini američke robe prema trgovinskom sporazumu koji je sklopljen u mandatu prethodnog predsednika Donalda Trampa, ali da neće ponuditi ukidanje carina, na čemu Peking insistira. Bajden će, piše "Njujork tajms", jasno staviti do znanja da su SAD spremne da se upuste u oštru konkurenciju, ali da ne žele otvoreni sukob s Kinom i da žele da sarađuju u oblastima u kojima se poklapaju interesi dve zemlje. Samit Bajdena i Sija je do sada najbolja prilika da se resetuju sve opterećeniji odnosi SAD i Kine, ocenjuje "Politiko".

Sastanak bi mogao da dovede do inicijativa po nizu pitanja, uključujući ublažavanje viznih ograničenja, pokretanje bilateralnog dijaloga o nuklearnom oružju i stvaranje okvira za ublažavanje trgovinskih trvenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024