ODOBRENA PILULA PROTIV KOVIDA: Prva zemlja na svetu dala zeleno svetlo za lek protiv virusa korona

Novosti onlajn

04. 11. 2021. u 12:53

VELIKA Britanija je postala prva zemlja u svetu koja je odobrila pilulu protiv kovida, nakon što su tamošnje zdravstvene vlasti odobrile ovaj lek za kućnu upotrebu, preneo je „Dejli mejl”.

ОДОБРЕНА ПИЛУЛА ПРОТИВ КОВИДА: Прва земља на свету дала зелено светло за лек против вируса корона

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kako se navodi, „molnupiravir” je za ljude koji su pozitivo testirani na kovid i imaju najmanje jedan faktora rizika da razviju teško oboljenje, poput gojaznosti, preko 60 godina starosti, dijabetesa ili srčane bolesti, prenosi "Blic".

Britanski zdravstveni regulator MHRA rekao je da je lek bezbedan i efikasan u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod ljudi sa blagim i srednjim simptomima kovida koji su u povišenom riziku od virusa.

Lek kompanije MSD radi tako što sprečava replikaciju virusa i tako smanjuje težinu infekcije. MHRA ukazuje da se lek treba uzeti što je pre moguće nakon pozitivnog testa i to u prvih pet dana.

Početkom oktobra je farmaceutska kompanija "Merk" saopštila da je podnela zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove da odobri njen lek koji bi bio prva antivirusna pilula za lečenje kovida. Odobrenje za lek "molnupiravir" bilo bi prekretnica u borbi protiv koronavirusa, rekli su tada stručnjaci.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

POČELO JE: Velika Britanija prva u svetu odobrila vakcine "Fajzera" i "Bionteka"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije