POLJSKI ZAKONI SU IZNAD EVROPSKIH: Višegodišnji sukob između Varšave i Brisela došao je sada do same tačke usijanja

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

19. 10. 2021. u 19:47

ODNOSI između EU i Poljske su se zategli i nalaze se pred pucanjem. Brisel je upozorio Varšavu da krši evropska pravila, poljske vlasti uzvraćaju zaključkom da se radi o uceni. Međusobni problemi su nastali stupanjem na vlast stranke Pravo i pravda pre šest godina, ali poslednja odluka Ustavnog suda Poljske da oređeni članovi evropskih sporazuma nisu u saglasnosti s domaćim ustavom, čime je utvrđen primat nacionalnih zakona nad evropskim, ozbiljno je uzburkala Odru.

ПОЉСКИ ЗАКОНИ СУ ИЗНАД ЕВРОПСКИХ: Вишегодишњи сукоб између Варшаве и Брисела дошао je сада до саме тачке усијања

Ursula fon der Lajen / Foto AP

Sve je u utorak dobilo i formu odvojenog verbalnog dvoboja pred evropskim parlamentom u Strazburu, između šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i poljskog premijera Mateuša Moravjeckog koji je pozvan da se izjasni pred poslaničkim auditorijumom.

- Nećemo dozvoliti da naše zajedničke vrednosti budu dovedene u opasnost. Vladavina prava je lepak koji povezuje našu uniju. Komisija će reagovati - poručila je autoritativno Ursula fon der Lajen.

Poljski premijer joj nije ostao dužan. Osudio je rečnik "pretnji i prinude". Otišao je dalje i stao na branik suverenosti država. Dobio je za to aplauze svojih mnogobrojnih istomišljenika iz poslaničkih klupa.

- Ucene postaju uobičajena metoda određenih zemalja članica, što nije u osnovi demokratije - sasuo je Moravjecki u lice kritičarima.

Inače, pred predstojeći samit EU koji će biti održan u četvrtak i petak, Moravjecki je poslao pismo šefovima država ili vlada članica, ističući rizik da EU postane organizacija kojom centralizovano upravljaju institucije lišene svake demokratske kontrole.

EU sada meri kako da kazni Varšavu koju je primila u svoje članstvo 2004. godine. Odavno nisu na istoj liniji, kada je reč o slobodi medija, odnosu prema LGBT populaciji i migrantima, sudskoj reformi i nezavisnosti pravosuđa. Suštinsko pitanje je, međutim, da li EU može ozbiljnije da kazni Poljsku?

Protiv Varšave je već pokrenuta procedura zbog kršenja evropskih pravila pre četiri godine, zbog nepoštovanja demokratskih načela. Teoretski, Poljskoj bi tako moglo u krajnjoj instanci da se uskrati pravo glasa na određeno vreme u evrpskim institucijama. Ali, sporost evropske administracije i nemogućnost reagovanja i ovde dolaze do izražaja.

Od početka godine, EU na raspolaganju ima i jedno mnogo moćnije oružje - suspendovanje fondova za one zemlje koje ne poštuju osnovna prava. Udar po džepu u ova vremena najviše boli. Poljskoj i Mađarskoj već je zaleđena prva tranša iz plana obnove. U pitanju su milijarde evra - milijardu Budimpešti i pet milijardi Varšavi - što je samo deo ukupne sume, ali značajan. Ali, dalje od blokiranja sredstava teško da može da se ide.

NIŠTA OD IZLASKA

VEĆINSKA struja u EP ističe da je odluka poljskog Ustavnog suda "pravni polegzit" koji bi mogao da dovede i do istinskog izlaska zemlje iz EU. To je, međutim, daleko od realnosti, između ostalog i zato što osnivački akti EU ne predviđaju mogućnost isključenja članice. A Poljskoj ne pada na pamet da ode sama.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega