BAJDENOVA POLITIKA OJAČAVA RUSIJU: Američki medij o potezima Bele kuće - Zapad upao u zamku

Novosti online

13. 10. 2021. u 07:19

POLITIKA administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena usmerena na suprotstavljanje Kini može da dovede do jačanja položaja Rusije u Evropi, piše "Nešenal interest".

БАЈДЕНОВА ПОЛИТИКА ОЈАЧАВА РУСИЈУ: Амерички медиј о потезима Беле куће - Запад упао у замку

Foto AP

Kako navodi autor članka Nikolas Gvozdev, jedna od karakterističnih crta spoljne politike predsednika Bajdena je težnja da formira koaliciju protiv Pekinga koji je sve moćniji.

- Sada se čak i odnosi sa Rusijom razmatraju u tom kontekstu - precizira novinar.

Prema njegovom mišljenju, Vašington preduzima mere poput ublažavanja sankcija protiv gasovoda "Severni tok 2" kako ne bi konačno gurnuo Rusiju u zagrljaj Kine. Ti postupci se uklapaju u pogled na svet u kome Moskva predstavlja mnogo manju pretnju od Pekinga, smatra Gvozdev.

- Međutim, koraci za sprečavanje zbližavanja Rusije i Kine dovode do toga da Moskva jača. To stvara dodatne probleme za pojedine članice Alijanse na istočnom krilu NATO-a - smatra Gvozdev.

Govoreći o budućnosti NATO-a, novinar ocenjuje da razmimoilaženje interesa zemalja članica vojnog bloka neće dovesti do njegovog raspada, već će ga jednostavno primorati na promenu. Države NATO-a će stupati u manje saveze poput AUKUS-a (SAD, Australija, Velika Britanija) i francusko-grčkog odbrambenog pakta koji pokazuju kakva će biti Alijansa već sredinom decenije, zaključuje kolumnista.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi