UKRAJINA KUPUJE JOŠ "BAJRAKTARA": Grade i centar za obuku i održavanje

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

30. 09. 2021. u 18:12

DOK su u Sočiju u sredu razgovarali Putin i njegov gost Erdogan u Kijevu je i prisustvu predsednika Vladimira Zelenskog potpisan ugorom kojim je dogovoreno da turska kompanija izgradi u Ukrajini centar za tekući remon i modernizaciju bespilotnih letelica "Bajraktar".

УКРАЈИНА КУПУЈЕ ЈОШ БАЈРАКТАРА: Граде и центар за обуку и одржавање

Foto Tviter Ukraine AF

Sa ukrajinske strane ugovor je potpisao ministar odbrane Andrej Taran, a sa turske generalni direktor kompanije "Bajraktar Savunma" Haluk Bajraktar..

U tom centru će ne samo održavati "Bajraktare" nego će se i obučavati ukrajinski operateri.

-Mi smo ovaj trenutak čekali dugo. Za nas je to važan dogadjaj, kazao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.On se zahvali za realizaciju tog projekta predsedniku Turske Redžepu Taipu Erdoganu.

Centar će napraviti "Bajraktar" u blizini mesta Vasiljkovo. Ukrajinci nameravaju da naprave više takvih centara, a sledeća etapa je da Turska i Ukrajina zajedno proizvode bespilotne letilice. Turci tvrde da će kompanija "Bajraktar" sama investirati novac za gradnju fabrike besplotnih letilica u Ukrajini. U toj fabrici će raditi ukrajinski stručnjaci.

U novembru 2018. Ukrajina je kuila od Turske bespilotne letelice u vrednosti 9 miliona dolara. Ugovorom je bilo predviđeno da Ukrajina dobije šest ratnih dronova, zatim dve upravljačke stanice i 200 navođenih raketa.

Kasnije je bilo saopšteno da će Ukrajina kupiti od Turske četiri kompleksa dronova "Bajraktar TB2". Svaki kompleks ima šest bespilotnih letilica što znači da će stići još 24 bespilotne letilice.

U Ankari su već više puta kazali da Moskva ne treba da se ljuti što oni prodaju dronove i rakete Ukrajini jer je to samo biznis, a i Rusi prodaju naoružanje Siriji sa kojim ona ratuje protiv Turaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista