TALIBANI SE POTUKLI OKO PODELE VLASTI: Sukob izbio na videlo po nestanku suosnivača grupe Baradara

D. Savić

16. 09. 2021. u 07:21

PRISTALICE dve rivalske frakcije talibana navodno su se potukle u predsedničkoj palati u avganistanskoj prestonici Kabulu zbog učinka u pobedi nad SAD i podele vlasti u novom kabinetu.

ТАЛИБАНИ СЕ ПОТУКЛИ ОКО ПОДЕЛЕ ВЛАСТИ: Сукоб избио на видело по нестанку суоснивача групе Барадара

Foto: Tanjug/AP Photo

Sukob lidera talibana je izbio nekoliko dana pošto su uspostavili novu vladu u Avganistanu i proglasili "Islamski emirat".

Talibani su zvanično demantovali izveštaje o tuči, ali spor je izašao na videlo pošto je suosnivač grupe mula Abdul Gani Baradar nestao iz javnosti. Talibanski izvori rekli su za britanski Bi-Bi-Si da su potpredsednik vlade Baradar i ministar unutrašnjih poslova Kalil Ur Rahman Hakani, inače istaknuta ličnost militantne mreže Hakani, razmenili teške reči, dok su se njihovi sledbenici tukli.

Rasprava je, navodno, izbila jer je Baradar bio nezadovoljan strukturom privremene vlade. On smatra da naglasak treba staviti na diplomate, kao što je on sam. No, članovi grupe Hakani, kojom upravlja jedna od najborbenijih ličnosti, tvrde da oni zaslužuju primat, jer je sve postignuto borbama.

Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno komunicirao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 2020. godine i, u ime talibana, potpisao sporazum iz Dohe o povlačenju američkih trupa. S druge strane, mreža Hakani povezana je s nekim od najnasilnijih napada u Avganistanu protiv domaćih snaga i njihovih zapadnih saveznika. Njen lider Sirajudin Hakani ministar je unutrašnjih poslova u novoj vladi, ali su SAD grupu Hakani označile kao terorističku organizaciju.

Foto: Tanjug/AP Photo

mula Abdul Gani Baradar

Glasine o sukobu šire se od kraja prošle nedelje, kada je Baradarov nestanak podstakao spekulacije da možda više nije živ. Talibani tvrde da je Baradar na sigurnom, ali su objavili oprečne izjave šta radi. Portparol talibana kaže da je Baradar otišao u Kandahar, da se sastane s vrhovnim vođom talibana, ali je kasnije rekao da je "umoran i da želi odmor".

- Gde god da sam trenutno, svi smo dobro - rekao je Baradar u audio-snimku.

Avganistanci su, međutim, skeptični, jer se sećaju da su talibani 2015. priznali da su više od dve godine prikrivali smrt svog vođe osnivača Mulaha Omara, dok su sve to vreme nastavili da izdaju izjave u njegovo ime.

KOMANDANT

Ostaju spekulacije i o vrhovnom komandantu talibana Hibatulahu Akundžadi, koji nikada nije viđen u javnosti. Zadužen je za politička, vojna i verska pitanja talibana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest