LAVROV: Zapad iznenada "progledao" u situaciji sa Avganistanom

Novosti online

02. 09. 2021. u 13:44

STIČE se utisak da je sad Zapad odjednom „progledao“ u situaciji sa Avganistanom, ali ne treba u potpunosti verovati poslednjim izjavama američkog rukovodstva o tome da je nastupio kraj ere širenja demokratije, smatra ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ: Запад изненада прогледао у ситуацији са Авганистаном

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Lavrov je podsetio na nedavnu izjavu predsednika SAD Džoa Bajdena o tome da odlazak Vašingtona iz Avganistana označava kraj ere vojnih akcija čiji je cilj širenje demokratije, istakavši da je siguran da će Amerika nastaviti da nameće svoje vrednosti bez upotrebe vojske.

Međutim, Lavrov se nada da je Zapad izvukao pouke iz situacije u Avganistanu.

 - Kako kažu, pametan čovek ipak uči na greškama i to na svojim. Ako su sada zapadne kolege naučile lekciju, verovatno će u svetu postati malo mirnije - uveren je ministar.

On je dodao da Rusija zasad ne planira da deluje kao posrednik između „Talibana“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i drugih snaga u Avganistanu.

 - Odavno pozivamo talibane i sve druge etničke i političke grupe u Avganistanu da se dogovaraju o formiranju inkluzivne prelazne vlade. Sada nemamo u planu da na tim pregovorima budemo posrednici, po mom mišljenju to niko ne planira. Svi su zainteresovani za to da se talibani i drugi etnički i politički lideri u Avganistanu dogovore. Takve signale šalju i zapadne zemlje, i Kina, i zemlje Srednje Azije - precizirao je šef ruske diplomatije.

Osvrnuo se i na poslednju provinciju u Avganistanu koja nije pod kontrolom talibana – Pandžšir, rekavši da se nada da talibani ipak neće realizovati pretnje da će pokrenuti operacije u provinciji, te da će započeti dijalog sa drugim snagama u Avganistanu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna