VOŽNJA PARIZOM BRZINOM PUŽA: Grad svetlosti doneo nova pravila za automobile

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

30. 08. 2021. u 23:40

KO se ubuduće bude vrteo oko kružnih tokova u Parizu "zavrteće" mu se u glavi od "astronomske" dozvoljene brzine od 30 kilometara na sat.

ВОЖЊА ПАРИЗОМ БРЗИНОМ ПУЖА: Град светлости донео нова правила за аутомобиле

Foto EPA

Odlukom gradskih vlasti, maksimalna brzina u najvećem delu grada smanjena je sa 50 na brzinu puža - 30! Dodatno, novo pravilo može da dovede i do većih izdavanja Parižana i gostiju francuskog glavnog grada za taksi. Naime, prema pravilima udruženja taksista, kada se vozilo kreće većom brzinom od 30 kilometara, naplaćuje se prema pređenom kilometru, a sporije od toga po vremenu provedenom u kolima.

Za utehu ljubiteljima "brze" vožnje, neki pravci, poput Jelisejskih polja i još nekoliko širokih bulevara i avenija, kao i transferzale kroz Bulonjsku i Vensensku šumu, zadržali su prethodnu brzinu.

Ovu meru prethodno su najavili gradonačelnica Pariza socijalistkinja An Idalgo i njen saradnik zadužen za transport i transformaciju urbanog prostora, iz redova "zelenih" David Belijar. Sve u cilju "poboljšanja bezbednosti saobraćaja, smanjenja buke i da bi se grad adaptirao na klimatske promene". Želja je i da se smanji broj automobila i da se više prostora i sigurnosti obezbedi za pešake, bicikliste, decu i starije ljude.

Ipak, prema jednom istraživanju javnog mnjenja s kraja prošle godine, 59 odsto Parižana zalagalo se za smanjenje brzine na 30 kilometara, pod uslovom da određeni pravci ostanu s brzinom od 50.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)