KAKO JE JELJCIN ZABORAVIO SVOJE SAVEZNIKE: Nije hteo ni da se sastane sa avganistanskim kosmonautom - Herojem SSSR!

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

27. 08. 2021. u 09:50

KOLIKO će Rusija primiti izbeglica iz Avganistana zasad još nije određeno, ali se zna da je u Moskvu vojnim transportnim avionima već prebačena grupa od 500 osoba iz Kabula.

КАКО ЈЕ ЈЕЉЦИН ЗАБОРАВИО СВОЈЕ САВЕЗНИКЕ: Није хтео ни да се састане са авганистанским космонаутом - Херојем СССР!

Foto EPA

Među njima su i Avganistanci koji imaju rusko državljanstvo. Rukovodstvo avganistanske dijaspore u Moskvi molilo je da se dozvoli dolazak onima koji su nekada završili fakultete na ruskim univerzitetima jer oni mogu najlakše da nađu posao, znaju jezik i imaju profesionalna znanja.

Ovih dana neki ruski mediji su se prisetili kako je vlast u vreme Jeljcina brzo zaboravila svoje saveznike u Avganistanu. U tadašnju Rusiju nije mogao da dođe čak ni prvi avganistanski kosmonaut Abdula Ahad Momanda.

Foto Arhiva

Naime, da bi pokazali kako žele da podignu ne samo standard nego i naučni nivo Avganistana, Sovjeti su Momanda 29. avgusta 1988. poslali u kosmos na "Sojuzu TM-6", koji je zajedno bio u kosmičkoj letelici sa Vladimirom Ljahovim. On je u svemir poneo dva Kurana i avganistansku zastavu. Po povratku na zemlju odlikovan je ordenom heroja SSSR-a koji su dobijali svi kosmonauti. U Avganistanu su ga slavili, postao je i zamenik ministra civilnog vazduhoplovstva.

Nevolje su nastale kada su Sovjeti napustili Avganistan, a talibani počeli da osvajaju vlast. Za vreme službenog puta u Indiju Abdula Momand je saznao da su talibani zauzeli Kabul. Porodica kosmonauta je tada uspela da pobegne u Indiju, a on se obratio ruskoj ambasadi u Indiji i zatražio vize za sebe i porodicu. Ali bez obzira na to što je bio heroj SSSR-a i završio je najviše vojne akademije u Moskvi, Jeljcinovo rukovodstvo mu nije dalo odobrenje da dođe u Moskvu.

Obratio se Nemačkoj od koje je dobio politički azil. Prvi put se vratio u Avganistan tek 2014. godine kada je Bi-Bi-Si o njemu napravio dokumentarni film.

Danas Momanda (62) i dalje živi u Nemačkoj gde radi kao knjigovođa.

UPOZORENjE

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je upozorio da se kod primanja izbeglica koje sada pristižu iz Avganistana, ne dozvoli da dođu i religiozni ekstremisti koji mogu da prave probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Vojna baza dignuta u vazduh, ima mrtvih - Oglasili se Amerika i Izrael (VIDEO)