RUSIJA POMNO PRATI RAZVOJ SITUACIJE: Dolazak talibana na vlast je de fakto završen proces

Novosti onlajn

26. 08. 2021. u 14:00

DOLAZAK talibana na vlast u Avganistanu je de fakto završen proces, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

РУСИЈА ПОМНО ПРАТИ РАЗВОЈ СИТУАЦИЈЕ: Долазак талибана на власт је де факто завршен процес

Amerika hoće da nas uvuče u svoju "čorbu" u Avganistanu / Foto AP

Moskva do sada nije priznala Pokret „Taliban“, rekao je on i dodao da Rusija pomno prati razvoj situacije.

- Znate da Rusija do sada nije priznala talibane. Rusija, već smo o tome govorili, pomno prati razvoj situacije i smatramo da je dominacija talibana u Avganistanu, dolazak talibana na vlast i uspostavljanje kontrole nad većim delom teritorije Avganistana de fakto završen proces - rekao je Peskov novinarima.

Kako je dodao, treba ispratiti dalje korake talibana posebno po pitanju uspostavljanja reda, osiguranja bezbednosti građana Avganistana. To je, kako je rekao, za Rusiju od prioritetnog značaja.

Potrebno je prvo videti kako će ta dominacija izgledati u realnom životu.

„Rusija je zainteresovana da u Avganistanu budu mir i stabilnost. Rusija je zainteresovana da narod Avganistana dobije mir i bezbednost, da se prekinu reke opijata koji idu ka celom svetu“, dodao je portparol Kremlja.

Razmena informacija sa Amerikom

Prema rečima Peskova, situacija u Avganistanu zahteva razmenu mišljenja i informacija i zbog toga će se kontakti između Rusije i Amerike nastaviti.

- Ti kontakti (između Rusije i Amerike) su neophodni i mehanizam je uspostavljen. Situacija zahteva razmenu mišljenja i informacija i zbog toga će se kontakti, s velikom verovatnoćom, nastaviti - rekao je Peskov.

Prijem izbeglica iz Avganistana

Peskov je dodao i da Rusija nije za sada formulisala stav po pitanju prijema migranata iz Avganistana.

- Na tome rade migracione vlasti, Ministarstvo spoljnih poslova… Situacija se menja i preostaje mnogo pitanja na koje treba odgovoriti - rekao je on.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove u vreme kada su američke snage počele sa povlačenjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)