KABUL TEK ČEKA "NOĆ DUGIH NOŽEVA": Američki poraz će zasmetati i Rusiji i celom svetu

Novosti onlajn

15. 08. 2021. u 20:23

POZNATI ruski ratni reporter Evgenije Podubni smatra da su SAD danas i zvanično doživele poraz u avganistanskom ratu.

КАБУЛ ТЕК ЧЕКА НОЋ ДУГИХ НОЖЕВА: Амерички пораз ће засметати и Русији и целом свету

Foto: Tanjug/AP Photo

Međutim, ovaj poraz će se loše odraziti na bezbednost ruskih granica, pa i celog sveta. Prenosimo u celini njegov komentar.

15. avgust 2021. godine će ući u istoriju kao dan poraza SAD u avganistanskom ratu. Ne samo da su Amerikanci poraženi, već su uspeli da svojim porazom ojačaju i pokret "Taliban" (organizacija zabranjena u Rusiji) i druge radikalne islamske grupe u celom svetu.

Dim iz američke ambasade (spaljuju tajnu dokumentaciju) i helikopteri koji hitno evakuišu američke diplomate, operativce CIA, visoke oficire, sada će u narednim decenijama biti ilustracija neuspeha američke spoljne politike. U svojim udžbenicima istorije neće staviti ovu sliku, već će smisliti kako lošu stvar da pretvore u herojsko delo. Međutim, to je njihova glupost, dok mi u ovoj realnosti moramo da živimo.

Talibanima je potrebno međunarodno priznanje i teško da će oni koristiti stare metode – javna masovna pogubljenja, odsečene glave uz translacije na jutjubu, napade na diplomatska predstavništva.

Foto: EPA

Znači li to da u Avganistanu neće porasti nivo nasilja? Naravno da ne. Tokom svoje ofanzive talibani su kroz izjave članova svog političkog krila obećali otrovne odnose sa protivnicima pokreta i islama, bila su i streljanja, i pogubljenja, i kamenovanja žena, i odsecanja muških ruku. Jedna je stvar zvanična retorika, a sasvim druga – džihad.

Kabul još čeka "noć dugih noževa", nakon što se strasti stišaju i nova vlada islamskog emirata Avganistan dobije, makar delimično priznanje.

Međutim, nas više brine kako će poraz SAD i pobeda talibana uticati na bezbednost u Rusiji.

A loše će uticati. Talibani ni pre dve decenije nisu želeli da napadaju našu Aziju, Rusiju, ali su podržavali teroriste koje su ratovali u Čečeniji, obučavali ih u svojim kampovima, lečili, predavali im oružje, davali azil, spuštali naš avion, držali naše pilote u zarobljeništvu.

Foto: EPA

Sada, islamski emirat Avganistan teško da će moći odbiti da prihvati momke iz Al Kaide ili bivše militante DAEŠ-a koji će odlučiti da promeni brend. Ovi džihadisti, mudžahedini, mučenici Idliba i Mosula odavno žele da pokrenu snažnu aktivnost u Tadžikistanu i Uzbekistanu, Kirgiziji, Kazahstanu i Rusiji. A uspeh talibana, ne daj bože, može ih podstaći na to. Amerikancima će to samo odgovarati. Oni su već i zaboravili sopstvenu tugu, 11. septembar je bio davno. Sada su ponovo sigurni da da je okean veliki i do njih neće stići (teroristi). A stići će do nas i do Evrope. Malo je tamo sirijskih izbeglica, stići će i avganistanske. Neće valjda u SAD bežati.

A šta će biti u samom Avganistanu? Država će se vratiti u Srednji vek, napisao je Podubni u svom postu na telegramu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)