LETONSKI MINISTAR OCENJUJE: Moguć sukob Rusije i NATO-a

Novosti onlajn

08. 08. 2021. u 22:12

MILITARIZACIJA granice sa Litvanijom od strane Minska, kao i predstojeće rusko-beloruske vojne vežbe nose u sebi rizik da izazovu incident sa trupama NATO-a u baltičkim zemljama i Poljskoj, izjavio je ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs za „Fajnenšel tajms“.

ЛЕТОНСКИ МИНИСТАР ОЦЕЊУЈЕ: Могућ сукоб Русије и НАТО-а

Foto: Novosti

Rinkevičs je naglasio da tokom predstojećih vojnih vežbi „Zapad 2021“ sledećeg meseca postoji velika verovatnoća za „nerazumevanje nekih dejstava“ od strane Rusije i Belorusije.

- Kada imate krizu na granici, kada imate velike vojne vežbe blizu granica NATO-a, kada povećate (svoje vojno) prisustvo na našoj strani – na litvanskoj, estonskoj i poljskoj strani – sve to, naravno, povećava verovatnoću za izbijanje incidenata - rekao je ministar.

Zajedničke rusko-beloruske vežbe „Zapad 2021“ biće održane od 10. do 19. septembra u Rusiji i Belorusiji. Krajem jula ruska vojska stigla je u Brest u sklopu priprema za vežbu.

Na granici Litvanije i Belorusije, gde je i dalje aktuelno pitanje migrantske krize, u noći 8. avgusta čuli su se hici i ispaljene signalne rakete. Minsk je to objasnio planiranim vežbama na granici. Viljnus je sa svoje strane izjavio da je sprečio da 80 migranata pređe granicu, ali da je graničarima sve teže da se izbore sa protokom ilegalnih imigranata koji žele da uđu u Evropsku uniju. Litvanija je izrazila spremnost da zatraži pomoć od zemalja-partnera Evropske unije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi