VOJSKA U INDONEZIJI UKIDA TESTOVE ZA PROVERU NEVINOSTI: Žene mogu da obuku uniformu i ako nisu device

Novosti online

06. 08. 2021. u 17:25

SVE su glasniji zahtevi u Indoneziji da vojska obustavi praksu provere nevinosti za žene koje žele da se pridruže oružanim snagama, posebno pošto je glavni zapovednik vojske prošlog meseca rekao da bi "testove devičanstva" trebalo ukinuti.

ВОЈСКА У ИНДОНЕЗИЈИ УКИДА ТЕСТОВЕ ЗА ПРОВЕРУ НЕВИНОСТИ: Жене могу да обуку униформу и ако нису девице

Foto: EPA

Načelnik kopnenih snaga, general Andika Perkasa je kazao da bi testovi za žene trebali biti isti kao za njihove muške kolege. Njegovu izjavu odmah je pozdravio Hjuman Rajts Voč koji tu praksu smatra ponižavajućom, nasilničkom i diskriminatorskom.

Andika je kazao da zdravstvene preglede koji nisu relevantni za postupak regrutacije treba ukinuti. Međutim, portparol oružanih snaga Đavara Vhimbo je istakao da je pregled ženskih reproduktivnih organa, koji uključuje i pregled himena, i dalje obavezan za novajlije. Taj zahtev se odnosi i na verenice vojnog osoblja.     

Potrebu za takvim pregledom je objasnio rečima da su žene sklone karcinomu grlića maternice.

Indonezijska policija je proveru devičanstva ukinula 2015, a Hjuman Rajts Voč poziva ratno vazduhoplovstvo i mornaricu da slede taj primer.

Oni podsećaju da ovaj test uključuje invazivni pregled s dva prsta kako bi se utvrdilo da li je himen kandidatkinje netaknut. Indonezijska vojska broji oko 500.000 pripadnika i time je ujedno i najveća svetska institucija koja i dalje praktikuje proveru nevinosti.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a