RUSI NUDE POVLASTICE JAPANU: Ruski premijer o razvoju Kurilskog arhipelaga, oko koga traje spor sa Tokiom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

27. 07. 2021. u 20:18

U želji da privuče strane investitore na Kurilska ostrva, Rusija razmatra da ona postanu bescarinska zona. Investitori bi dobili mnogo privilegija. Pritom, ne dolazi u obzir stvaranje ofšor zona, jer se pokazalo da one u Rusiji nisu donele investicije, već su samo privukle one koji su hteli da izbegnu plaćanje poreza.

РУСИ НУДЕ ПОВЛАСТИЦЕ ЈАПАНУ: Руски премијер о развоју Курилског архипелага, око кога траје спор са Токиом

Mišustin u pogonu na Kurilima / Foto KP RU

Izjavio je ovo Mihail Mišustin, ruski premijer na Iturupu, najvećem ostrvu Kurilskog arhipelaga. S druge strane, Japanci protestuju što je premijer Mišustin došao na Kurilska ostrva, jer smatraju da su ona i dalje deo "severne japanske teritorije". Na konferenciji za novinare u Tokiju sekretar japanske vlade Kacunobo Kato je rekao da je na više nivoa traženo da premijer Mišustin ne dolazi na Kurile.

- Mi i dalje smatramo četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikatan i Habomai japanskim i zato smo protiv toga da ih posećuju ruski najviši rukovodioci - objasnio je Kato.

Sovjeti su ta ostrva osvojili pobedom u Drugom svetskom ratu. Nikita Hruščov je bio spreman da vrati dva ostrva Japancima, ali su se u Tokiju postavili uslov "sve ili ništa". Od tada je bilo mnogo pregovora o Kurilima, bez konačne odluke.

Putin ih više ne može vratiti Japanu, jer je promenama Ustava utvrđeno da se ni stopa ruske teritorijie nikome ne sme ustupiti. Da Rusija ne namerava da daje Kurile, dokaz je i to da su na tim ostrvima napravljene kasarne u kojima žive profesionalni vojnici. Dovezeni su moderni PVO sistemi koji brane taj prostor.

No, Rusija nudi ideje za investiranje, uz oslobađanje poreza na profit.

- Spremni smo investitorima na Dalekom istoku da damo povlastice bez presedana. Te povlastice mogu dobiti i strani investitori. Rusija bi imala koristi, jer bi se otvarala radna mesta, a strani investitori bi mogli dobro zarađivati - kazao je Mišustin.

VAŽNO, BOGATO, A SLABO NASELjENO

KURILSKA ostrva imaju nezagađenu prirodu i ta mora su bogata ribom pa je većina stanovništva zaposlena u ribarstvu, preradi ribe i u proizvodnji kavijara. Glavni problem su slaba naseljenost i udaljenost od velikih ruskih centara. Na ogromnoj teritoriji tog arhipelaga koji ima geostratešku važnost živi samo 20.500 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024