IRAČANI TRAŽE POVLAČENJE AMERIKANACA: Nisu nam više potrebne strane trupe

Tanjug

25. 07. 2021. u 10:50

IRAČKI premijer Mustafa al-Kadimi izjavio je da njegovoj zemlji više nisu potrebni američki vojnici u borbi sa takozvanom Islamskom državom, ali formalni vremenski okvir za njihovo pregrupisanje zavisiće od predstojećih razgovora sa američkim zvaničnicima početkom naredne sedmice.

ИРАЧАНИ ТРАЖЕ ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИКАНАЦА: Нису нам више потребне стране трупе

Foto: EPA

On je za agenciju AP rekao da će Irak i dalje tražiti od SAD pomoć u obuci i vojnim obaveštajnim podacima.

Al Kadimi kasnije putuje u Vašington gde bi u ponedeljak trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, sa kojim će voditi četvrti krug strateških pregovora, navodi AP.

- Nema potrebe za bilo kakvim stranim trupama na iračkom tlu - rekao je irački zvaničnik i dodao da su iračke snage bezbednosti i vojska sposobni da odbrane zemlju bez koalicionih snaga na čelu sa SAD.

Al Kadimi je naveo da će eventualno povlačenje vojnika biti zasnovano na potrebama iračkih snaga, koje su prošle godine pokazale da mogu da izvode samostalne misije protiv Islamske države.

- Rat protiv ID i spremnost naših snaga zahteva poseban vremenski okvir, a to će zavisiti od pregovora koje ćemo voditi u Vašingtonu - dodao je al Kadimi.

SAD i Irak su se dogovorili u aprilu da će prelazak na misiju obuke i savetovanja značiti da će se borbena uloga američke vojske u toj zemlji okončati, ali se nisu dogovorili oko vremenskog roka kada će ta tranzicija biti završena.

Na sutrašnjem sastanku u Beloj kući očekuje se da će Bajden i Al Kadimi precizirati vremenski okvir, verovatno do kraja godine.

Broj američkih vojnika u Iraku je oko 2.500 od kraja prošle godine, kada je smanjen sa 3.000 kako je to naložio bivši predsednik Donald Tramp.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili