ERDOGAN MARŠIRA U AVGANISTAN: Prihvatajući da vojnici ostanu u Kabulu, turska armija realizuje rizične ambicije svog predsednika

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 07. 2021. u 22:16

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije začuđeni su što se rukovodstvo Turske dogovorilo sa Amerikancima da preuzmu kontrolu aerodroma u Kabulu.

ЕРДОГАН МАРШИРА У АВГАНИСТАН: Прихватајући да војници остану у Кабулу, турска армија реализује ризичне амбиције свог председника

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa turskim vojnicima / Arhiva

Direktor departmana za Aziju ruskog MIP-a Zamir Kabulov kaže da je organizacija talibana upozorila da ne želi da bilo koja članica NATO ostane u Avganistanu, a u protivnom će ih smatrati okupatorima. Kabulovu je čudno i što za minulih 20 godina SAD i NATO nisu uspeli da pripreme 600 Avganistanaca za obezbeđivanje rada aerodroma u Kabulu.

Predsednik Turske Redžep Erdogan je izjavio da je njegova armija spremna da zadrži svoj kontingent u Avganistanu. U Ankari smatraju da će za obavljanje tog zadatka dobiti novčanu naknadu iz Vašingtona. Mada se talibani protive da turski vojnici ostanu u Kabulu, u Ankari se nadaju da će naći pristalice u Avganistanu koji će prihvatiti Turke.

Moskovski eksperti kažu da, za sada, Turci imaju zadatak samo da obezbede evakuaciju Amerikanaca iz Kabula. Turska opozicija je protiv toga da Erdogan šalje dopunski kontingent vojnika u Avganistan, jer bi sve to moglo tragično da se završi.

Kad se zna da realno postoji veliki rizik nameće se pitanje koji mogu biti pravi motivi predsednika Erdogana da se stacionira na duže vreme u Avganistanu. Nije tajna da Erdogan želi da on i njegova zemlja budu vođe turkofonog sveta. Savetnici Erdogana verovatno računaju da će dobiti podršku oko pet miliona Uzbeka i Turkmene koji žive u Avganistanu. U onom delu gde su u Avganistanu skoncentrisani Uzbeci na čelu armije je godinama bio general Abdul Rašid Dustum (67) čiji otac je Uzbek, a majka Turkmenka, i koji i dalje ima autoritet.

Ali, Avganistan je zemlja koja ne trpi nikakvu okupaciju. Verovatno da Erdogan računa na pomoć Pakistana, čije su tajne službe u dobrim odnosima sa talibanima.

RUSKE VEŽBE

Od 5. do 10. avgusta ruska armija će, sa jedinicama Uzbekistana i Tadžikistana, imati manevre u blizini granice sa Avganistanom, na poligonu Harb-Majdon. Na manevrima će Rusi, Uzbeci i Tadžikistanci uvežbavati suprostavljanje teroristima koji prelaze avganistansku granicu.

AMERIČKO "NE" PODELjENOM KIPRU

Sjedinjene Američke Države odbacuju rešenje za Kipar koje bi uključivalo dve države, što je predložio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan: "Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Kiprani, obe zone i obe zajednice, može doneti mir i stabilnost na Kipru". Pregovori o sudbini Kipra, podeljenog između Republike Kipar i Turske republike Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara, u zastoju su od 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju