BIOČIP ZA KORONU STIŽE IZ RUSIJE: Počeli radovi na razvijanju novog testa za Kovid 19

I. S.

19. 07. 2021. u 10:53

RUSKA služba za fitosanitarni nadzor, razvija biočip za testiranje na korona virus. Služba je objavila rezultate kompleksnog istraživanja kovida koje je rađeno na Nižegorodskom institutu epidemiologije i mikrobiologije "Blohina".

БИОЧИП ЗА КОРОНУ СТИЖЕ ИЗ РУСИЈЕ: Почели радови на развијању новог теста за Ковид 19

Foto: EPA

U saopštenju se navodi da su u toku radovi na stvaranju prototipa biočipa za indikaciju aktuelnih patogena pneumonije, uključujući virus SARS-KoV-2, prenosi Sputnjik. "Plan je da se okarakterišu regionalne odlike etiološke strukture pneumonije, odnosno njeno poreklo i uzroci, pomoću koje će biti napravljen prototip DNK biočipa", kaže se u saopštenju.

Istraživanje razvoja biočipova za testiranje korona virusa se odvija i na Inženjerskom centru mikrotehnologije i dijagnostike na Elektrotehničkom fakultetu u Sankt Peterburgu "LETI".

U tom centru se već nekoliko godina istražuju i razvijaju multimodalni biosenzori za brzo otkrivanje biomarkera, virusa i mikroorganizama, uključujući biomarkernu dijagnostiku akutnog infarkta miokarda, stresa i brzu dijagnostiku virusa korona SARS-KoV-2 pomoću peptida.

Napravljena je naučna i tehnološka osnova za biočipove u cilju identifikacije patogena i testiranje njihove rezistencije na antibiotike. U istraživanju učestvuje Naučni istraživački institut (NII) Ministarstva zdravlja Rusije, NII čistih biopreparata i NII epidemiologije i mikrobiologije "Paster" iz Sankt Peterburga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)