OPTUŽENA ZA ZLOČINE TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA: Žena stara 96 godina pred sudom za maloletike - evo šta je razlog

Tanjug

17. 07. 2021. u 23:13

ŽENA (96) optužena za nacističke zločine tokom Drugog svetskog rata, pojaviće se pred sudom za maloletnike jer je u vreme zločina imala 18 godina.

ОПТУЖЕНА ЗА ЗЛОЧИНЕ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Жена стара 96 година пред судом за малолетике - ево шта је разлог

Foto: Depositphotos

Irmgard Furhner se tereti da je pomogla u ubistvu 11.430 zatvorenika u koncentracionom logoru Štuthof tokom Drugog svetskog rata, preneo je "Miror". U to vreme je radila kao sekretarica kampa kod komandira Pola-Vernera Hopea.

Furhner sada živi u staračkom domu u Kvikbornu, u blizini Hamburga, ali će morati da se pojavi pred sudom za maloletnike u regionalnom sudu u tom gradu 30. septembra.

Prema optužnici, "kao daktilograf komandanta koncentracionog logora, ona se sumnjiči da je asistirala glavnokomadujućima u ubistvu zatvorenika u periodu između 1943. i 1945. godine".

Nacisti su ubili oko 65.000 ljudi u Štuthofu i njegovim podkampovima blizu Gdanjska u Poljskoj, dok nije ušla sovjetska Crvena armija i oslobodila zatvorenike u maju 1945. godinu.

Žrtve, uključujući Jevreje, Poljake i ostale ratne zatvorenike, bile su trovane i bacane u gasne komore, streljane ili su dobijale smrtonosne injekcije.

Mnogi su umrli od bolesti i gladi.

Radeći u logoru, Furhner, čije devojačko ime je Dirksen, upoznala je muža, člana SS divizije Hajnca Furhnera, navodi britanski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)