JARAC NA PARADI: Održana četrnaestojulska smotra u Parizu

G. ČVOROVIĆ

14. 07. 2021. u 22:38

OVOGODIŠNjA četrnaestojulska vojna parada niz Šanzelize, povodom Dana Francuske Republike, bila je po mnogim detaljima drugačija od onoga što se uobičajeno viđalo ranijih godina.

ЈАРАЦ НА ПАРАДИ: Одржана четрнаестојулска смотра у Паризу

Foto Tanjug/AP

Svi učesnici i posmatrači su morali da imaju sanitarne pasoše i da nose maske.

Učestvovalo je 5.000 vojnika, 221 vozilo, 73 aviona, 200 konjanika Republikanske garde.

Prodefilovali su i policajci iz Nice koji su pre pet godina neutralisali islamskog teroristu, ubicu 86 ljudi. Posle restriktivne verzije zbog pandemije prošle godine, ovo izdanje je bilo održano u punom obimu. Ipak, maksimum broja gledalaca je bio prepolovljen, na 10.000.

Među osobenostima je i prisustvo dvojice poznatih jutjubera, Mekflaja i Karlita, u supersoničnim avionima patrole koja je tradicionalno ispuštala boje francuske zastave.

Oni su se za to izborili nedavnom opkladom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da će njihov video o potrebi držanja distance tokom pandemije odgledati više od deset miliona ljudi. Video-zapis je imao 11 miliona pregleda.

Karakteristično je bilo i prisustvo na Jelisejskim poljima jednog jarca iz 31. inženjerske brigade, po imenu Tirko, koji prati vojnike u pustinjama Severne Afrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)