RUSIJA ŠALJE VOJSKU: Pomoć Tadžikistanu zbog pretnji iz Avganistana

Tanjug

08. 07. 2021. u 17:20

RUSKE vlasti su saopštile danas da će pomoći Tadžikistanu da se izbori sa bilo kakvim posledicama američkog povlačenja iz Avganistana i da će vojni savez Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), na čelu sa Moskvom, morati aktivno da sarađuje u zaštiti svog južnog krila.

РУСИЈА ШАЉЕ ВОЈСКУ: Помоћ Таџикистану због претњи из Авганистана

Foto: Tanjug/AP

Ruski ambasador u Tadžikistanu sastao se danas sa radnom grupom ODKB-a poslatom da nagleda avganistansku granicu, saopštila je ruska ambasada u Tadžikistanu, a prenosi agencija Rojters.

-Spremnost ruske strane da pruži neophodnu pomoć Dušanbeu u okviru bilateralnih strateških odnosa je još jednom ponovljena, kao i potreba za aktivnom političkom vojnom saradnjom među državama članicama ODKB-a kako bi se osigurala bezbednost na južnim granicama te organizacije, navodi se u saopštenju ambasade.

Talibani sve više preuzimaju vlast / Foto AP

Tadžikistan je u sredu zatražio od šestočlane organizacije ODKB da se Dušanbeu pomogne u suočavanju sa pretnjama iz susednog Avganistana, gde se bezbednosna situacija naglo pogoršala, prenosi agencija Rojters.

Inostrane snage se iz Avganistana povlače nakon skoro 20 godina borbe, a talibani su počeli da stiču sve veću prednost.

Stotine pripadnika avganistanskih snaga ja bezbednosti prebeglo je preko granice u Tadžikistan prošle nedelje.

Šef državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgistana opisao je situaciju na avganistanskoj granici sa Tadžikistanom i Uzbekistanom kao tešku, navodeći da postoji ozbiljna pretnja i za Kirgistan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)