OSUĐEN VIKTOR BABARIKO: Lukašenovom konkurentu 14 godina zatvora

Branko Vlahović

06. 07. 2021. u 12:39

GLAVNI konkurent Aleksandru Lukašenku na predsedničkim izborima 2020 godine bankar Viktor Babariko (57) osuđen je u utorak u Minsku na 14 godina zatvora.

ОСУЂЕН ВИКТОР БАБАРИКО: Лукашеновом конкуренту 14 година затвора

Foto: Belgazprombanka

On je jedini od  zatvorenih  opozicionera koji  nije  hteo da prizna da je kriv  već je uporno tvrdio da  je njega i  sina  Lukašenko zatvorio jer nije želeo da mu bude konkurent  na izborima.

Babariku nisu dozvolili da se registruje   za izbore već je završio u zatvoru.

Viktor Babariko je bio poznata ličnost, godinama je radio kao predsednik Belgazprombanke.

Njega su pred izbore smatrali da je čovek Moskve jer je imao odlične odnose sa Gaspromom. Šef beloruskog KGB Ivan Terte  je tvrdio da su iza  Babarika  stojali ,, veliki šefovi Gasproma. Iz Kremlja su reagovali  i tražili dokaze  ali se u Minsku o tome više nisu izjašnjavali.

Viktor i  sin Eduard  Babariko bili su uhapšeni u junu 2020  pod obrazloženjem  da su organizatori i rukovodioci protivzakonite delatnosti.

Pojednostavljeno rečeno  kod njih je  pronađena  veća suma novca  za koju oni navodno nisu mogli da dokažu   zakonito poreklo.

Viktor Babiriko je bio optužen za dobijanje  mita  i legalizaciju nezakonito  stečenog  novca.Osim toga optužen je i za izbegavanje plaćanja poreza.

Babariko je u  završnoj reči  istakao da ničime nije prekršio  beloruske zakone.

On se branio da  je optužen i uhapšen zbog političkih razloga jer je bio ozbiljan konkurent Aleksandru Lukašenku.

Bivši bankar  Babariko je bez konkurencije najpopularniji  beloruski opozicioner  i već sada ga  nazivaju beloruskim Mendelom.

Svi ostali lideri opozicije koji su pobegli u Vilnus i Varšavu u narodu nemaju ugled  jer žive  na visokoj nozi i dobijaju novac  zapadnih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a