ODBIJANJE, OBUZDAVANJNJ I SARADNJA: Tri principa nove strategije EU prema Rusiji

Novosti onlajn

15. 06. 2021. u 22:50

Nova spoljnopolitička strategija Evropske unije prema Rusiji biće zasnovana na tri principa: odbijanje, obuzdavanje i saradnja, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj.

ОДБИЈАЊЕ, ОБУЗДАВАЊЊ И САРАДЊА: Три принципа нове стратегије ЕУ према Русији

Đozep Borelj / Foto EPA

- Moramo istovremeno da odbijamo, obuzdavavamo i sarađujemo - rekao je on tokom govora u analitičkom centru Nemački Maršalov fond u Briselu.

Inače, Borelj je tu strategiju pripremio za samit EU u Briselu koji će biti održan 24-25. juna, a predstaviće je detaljno u sredu na konferenciji za štampu u Briselu pred početak rusko-američkog samita u Ženevi.

Tokom obraćanja on nije pomenuo da je pristup koji je predložio praktično kopija „dvojakog pristupa“ prema Rusiji koji NATO primenjuje od 2014. godine, a koji se sastoji od istovremenog obuzdavanja i dijaloga.

- Moramo da odbijamo pokušaje Rusije da se meša u naše demokratske procese, da obuzdavamo njen uticaj i dezinformacije, a da pritom nastavimo dijalog na teme od obostranog interesa. Primera radi, to su iranski nuklearni program, bliskoistočno pitanje i energetska bezbednost - objasnio je Borelj.

Zamenik šefa Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je u utorak u Briselu da je EK razgovarala o predlozima Borelja. Nakon što ih on predstavi široj javnosti, ministri spoljnih poslova EU razmotriće predloge 21. juna, a konačno mora da ih odobri samit EU 24-25. juna.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)